Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)

Aile Destek Programı hanelerin kişi başına düşen gelir tutarına göre belirlenen 4 farklı gelir aralığı için 850 TL ila 1.250 TL tutarları arasında değişen aylık yardım ödenmesini ve hanedeki çocuk sayısına göre aylık 350 TL ila 650 TL tutarları arasında yapılan ek ödemeyi içeren bir yardım programıdır.

Başvurular, e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabileceği gibi doğrudan başvuru yapan vatandaşın yerleşim yeri adresinin bulunduğu ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına dayapılabilir

Hak sahibi hanelerin yardım ödemesi tutarları, hanedeki kişi başına düşen aylık gelirin dâhilolduğu gelir aralıkları çerçevesinde belirlenir. Hanelerin kişi başına düşen gelir tutarları içingeçerli olan gelir aralıkları ile bu gelir aralıklarında uygulanacak yardım ödeme tutarları şuşekildedir:a) Hane içinde kişi başına düşen gelir tutarı 450 TL ve altında olan haneler için aylık 1.250-TL ödenir.b) Hane içinde kişi başına düşen gelir tutarı 450 TL’nin üzerinde olup 911,15 TL vealtında olan haneler için aylık 1.100-TL ödenir.c) Hane içinde kişi başına düşen gelir tutarı 911,15 TL’nin üzerinde olup 1.372,30 TL vealtında olan haneler için aylık 950-TL ödenir.d) Hane içinde kişi başına düşen gelir tutarı 1.372,30 TL’nin üzerinde olup 5.667,37 TLTL’den az olan haneler için aylık 850-TL ödenir.

Hesaplanan hane içindeki kişi başına düşen gelirin her yıl belirlenen aylık net asgari ücretin1/3'ünden az olması durumunda, Mütevelli Heyetinin Kararına istinaden yardım başvurusukabul edilir, aksi halde yardım başvurusu reddedilir.Gelir seviyesi tespiti, hane yaklaşımı çerçevesinde yapılır ve hane geliri ile hanedeki kişi sayısıüzerinden, hane içindeki kişi başına düşen gelirin tespitini içerir. Bu nedenle hanedeki tümbireylerin gelir, servet ve harcama bilgileri hesaplamaya dâhil edilir. Bu hesaplamada GSSGelir Testi kapsamında kullanılan yöntem kullanılır.Bahse konu bilgiler, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden kurumların veritabanlarındaki bilgilerin sorgulanması yoluyla ve Sosyal Yardımlaşma ve DayanışmaVakıflarınca yapılan hane ziyaretleri veya temin edilen hane beyanları yoluyla elde edilir.

Hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesinin tespiti, hane yaklaşımı çerçevesinde yapılır.Zira refah, ortak tüketim çerçevesinde hane içinde paylaşılan bir durumdur. 3294 sayılıKanunun kapsamı incelendiğinde de hane içindeki kişi başına düşen gelirin aylık net asgariücretin 1/3’ünün altında veya üzerinde kalma durumuna göre kapsama girme statüsününbelirlendiği görülmektedir. Aynı yaklaşım çerçevesinde Aile Destek Programındaki haksahipliği kararı, hane yaklaşımı çerçevesinde tespit edilen hane içindeki kişi başına gelirtutarına bağlıdır.

Hak sahipliği kararı ön eleme, değerlendirme ve hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesinin tespiti olmak üzere üç aşamadan sonra verilir.Başvuran kişinin, yerleşim yeri ülkemiz sınırlarında olan Türk vatandaşı olması zorunlu olduğu için ön eleme aşamasında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların, Mavi kart sahipleri ile yerleşim adresi yurtiçinde olmayanların başvuruları, kapsamda olmama gerekçesi ile elenir. Ayrıca ön eleme aşamasında, başvuru tarihi itibarıyla memur, kamu işçisi, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında aktif sosyal güvenceli ve düzenli geliri olanlar ile bu kişilerin yaşadığı hanelerdeki kişilerin başvuruları, Bütünleşik Sistem üzerinden ön elemeye tabi tutularak kapsamda olmama gerekçesi ile elenir. Değerlendirme aşamasında, ön elemeden geçen başvuru sahibinin yerleşim adresinin kayıtlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca, başvuru sahibinin hanesinin sosyoekonomik profili ve gelir seviyesi belirlenerek Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemine kaydedilir. Bahse konu bilgiler, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden kurumların veri tabanlarındaki resmi bilgilerin sorgulanması yoluyla ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılan hane ziyaretleri veya temin edilen hane beyanları yoluyla eldeedilir. Değerlendirme aşamasında elde edilen bilgiler Hane Gelir Tablosuna ve Sosyal Yardım İnceleme Formuna kaydedilerek hanedeki tüm bireylerin gelir, servet ve harcama bilgileri üzerinden hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesi hesaplanır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetlerince bu hesaplamalar çerçevesinde hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesi tespit edilerek başvuran kişilerin haneleri için hesaplanan hane içindeki kişi başına düşen gelirin, aylık net asgari ücretin 1/3'ünden az olması durumunda, Aile Destek Programı hak sahipliği kararı verilir, aksi halde yardım başvurusu reddedilir. Cezaevi ve tutukevinde bulunan hükümlü ve tutuklular, öğrenci yurtlarında kalan öğrenciler, yetiştirme yurdu gibi bakım kurumunda bulunanlar ve zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaş statüsündeki askerlerin başvuruları hane yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilemeyeceğinden bu kişiler kapsam dışıdır.

Başvuran kişinin;• Türk vatandaşı olmaması,• Mavi Kart sahibi olması,• Yerleşim adresinin yurt dışında olması,• 18 yaşından küçük olması,• Hanesinde memur, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan,yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında aktif sosyal güvenceli ve düzenli geliri olan kişi ya da kişilerin bulunması, durumlarında başvurular kapsamda olmama gerekçesi ile ön elemede elenir.

Başvuran kişinin;• Türk vatandaşı olmaması,• Mavi Kart sahibi olması,• Yerleşim adresinin yurt dışında olması,• 18 yaşından küçük olması,• Hanesinde memur, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında aktif sosyal güvenceli ve düzenli geliri olan kişi ya da kişilerin bulunması durumlarında başvurular kapsamda olmama gerekçesi ile ön elemede elenir ve sistem tarafından reddedilir.Ön elemeden geçen başvuru sahibinin yerleşim adresinin kayıtlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca, başvuru sahibinin hanesinin sosyoekonomik profili ve gelir seviyesi belirlenerek Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemine kaydedilir. Bahse konu bilgiler, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden kurumların veri tabanlarındaki resmi bilgilerin sorgulanması yoluyla ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılan hane ziyaretleri veya temin edilen hane beyanları yoluyla elde edilir. Değerlendirme aşamasında elde edilen bilgiler Hane Gelir Tablosuna ve Sosyal Yardım İnceleme Formuna kaydedilerek hanedeki tüm bireylerin gelir, servet ve harcama bilgileri üzerinden hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesi hesaplanır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetlerince bu hesaplamalar çerçevesinde hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesi tespit edilerek başvuran kişilerin haneleri için hesaplanan hane içindeki kişi başına düşen gelirin, aylık net asgari ücretin 1/3'ünden az olması durumunda, Aile Destek Programı hak sahipliği kararı verilir, aksi halde yardım başvurusu reddedilir. Cezaevi ve tutukevinde bulunan hükümlü ve tutuklular, öğrenci yurtlarında kalan öğrenciler, yetiştirme yurdu gibi bakım kurumunda bulunanlar ve zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaş statüsündeki askerlerin başvuruları hane yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilemeyeceğinden bu kişiler kapsam dışıdır.

Hak sahipliği kararı yetkisi ve sorumluluğu, 3294 sayılı Kanun çerçevesinde kurulan ve her ilve ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarındadır. Hak sahipliği kararınınVakıf Mütevelli Heyetlerince, başvurunun alınmasından itibaren en geç bir ay içinde verilmesizorunludur. Bu sürenin aşılması durumunda hukuki sorumluluk ilgili Sosyal Yardımlaşma veDayanışma Vakıflarındadır.

Hanenin sosyoekonomik profilinin ve gelir seviyesinin belirlenmesi için hane ziyareti veyabeyan yoluyla Sosyal Yardım İnceleme Formunun güncel olması esastır. Son bir yıl içindeyapılan hane ziyaretleri veya hane beyanları güncel kabul edilir.Hane ziyareti zorunluluğu bulunmamakta olup Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemiüzerinden sorgulanan kurumların veri tabanlarındaki resmi bilgiler ile Bütünleşik SosyalYardım Bilgi Sisteminde kayıtlı bilgiler yoluyla Sosyal Yardımlaşma ve DayanışmaVakıflarının Mütevelli Heyetlerince hak sahipliği kararı verilir.

Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından hak sahibinin vehanesinin hak sahipliği şartlarını taşımaya devam etmediği yönünde karar alınması durumundayardım reddedilir.Ayrıca her ödeme döneminde ödeme listesi oluşturulmadan önce gerekli merkezi kontrolleryapılarak hak sahibinin vefat etmesi ya da Aile Destek Programı kapsamı dışına çıkması halindeyardım, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi tarafından feshedilir.Feshedilen ödemelerden sonra kişilerin tekrar Aile Destek Programına başvuru yapmasınınönünde engel bulunmamaktadır. Yapılan bu başvuru, bu başvurunun karar tarihi itibariylesonuç doğurmakta olup önceden feshedilen yardıma ilişkin sonuç doğurmaz, feshedilenyardımın tekrar devam ettirilmesi imkânı bulunmamaktadır.

Hak sahiplerinin ve hanelerinin sosyoekonomik durumlarında Aile Destek Programı haksahipliğini etkileyecek şekilde değişiklik olduğunun tespit edilmesi durumunda SosyalYardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından yardım durumu yenidendeğerlendirilmektedir.Ayrıca Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi tarafından, hak sahibinin adresinin Vakıfsınırları dışına çıktığının, Hane Gelir Tablosunun doldurulma tarihi üzerinden bir yıldan fazlazaman geçmesi nedeniyle güncelliğinin yitirildiğinin, kapsam ve ön elemede belirtilen şartlarısağlama durumunun değiştiğinin tespit edilmesi durumunda hak sahipliği için geçici durdurmaişlemi uygulanır.Geçici durdurma uygulanan yardımlara ilişkin olarak hak sahibinin ve hanesinin programşartlarını taşımaya devam ettiği yönünde ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma VakfıMütevelli Heyetince karar alınması durumunda yardım kabul durumuna geri getirilir. Buhanelere geçici durdurma tarihinden itibaren yapılmayan yardım ödemeleri geriye dönük olaraködenir. Eğer hanenin program şartlarını taşımaya devam ettiği yönünde karar alınmasınarağmen yapılan ödeme tutarını değiştirecek şekilde hane durumunun değiştiğinin tespitedilmesi durumunda, ödeme tutarı değişikliği bu karar itibarıyla uygulanır. Ancak SosyalYardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetince hak sahibinin ve hanesinin haksahipliği şartlarını taşımaya devam etmediği yönünde karar alınması durumunda yardımfeshedilir ve herhangi bir ödeme yapılmaz.Geçici durdurma uygulanan yardımlarda, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı MütevelliHeyeti tarafından, geçici durdurma işleminden itibaren en geç 1 ay içinde, hanenin durumunailişkin karar verilir.

Aile Destek Programı ödemeleri, aylık olarak hazırlanan ödeme listeleri çerçevesinde merkezi olarak yapılmaktadır.

Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılmaktadır.

Muhtaçlık değerlendirmesi; hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları ile nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak yapılmaktadır.

2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarına yapılan başvurular en geç bir ay içinde sonuçlandırılır.

Muhtaçlık değerlendirmesi; yaşlının kendisi ve eşinin gelir, servet ve harcamaları ile birlikte nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak yapılmaktadır.

Hanedeki diğer bireyler tarafından alınan 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıkları, 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarına ilişkin yapılan muhtaçlık hesaplanmasında gelire dâhil edilmez.

Evet, başvuruda bulunabilir. Evde bakım yardımı muhtaçlık hesaplanmasına dâhil edilmektedir.

Vatandaşın kayıtlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek 2022 sayılı kanun kapsamında yararlandığı aylığından feragat ettiğine dair dilekçesini vererek , Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardımdan yararlanma talebinde bulunmalıdır.

2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıkları alan haneye periyodik olarak yılda en az bir kez sosyal inceleme yapılmaktadır.

5 çeşit aylık bağlanmaktadır. Yaşlı aylığı, %40-69 Arası engelli aylığı, % 70 ve Üzeri engelli aylığı, 18 yaş altı engelli yakını aylığı ve silikozis aylığı. Silikozis aylığı için yeni başvuru alınmamaktadır. Ancak silikozis aylığı almaktayken vefat eden vatandaşların yakınlarının devreden silikozis aylığı başvuruları kabul edilmektedir.

Yaşlı aylığı; 65 yaşını doldurmuş olan, nafaka bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmayan, kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda iaşe ve ibateleri dâhil olmak üzere sürekli bakımı yapılmayan veya yaptırılmayan, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık almayan, yurt içi-yurt dışı ayrımı yapılmaksızın sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olan Türk vatandaşlarına bağlanır.

Hayır, TC kimlik numarası bulunan kimlik belgesi dışında herhangi bir belge gerekmemektedir. Vatandaş kimliği ile başvuruda bulunabilir. Başvuru formu doldurularak başvuru yapılır.

Yaşlılık aylığından faydalanan kişi yetkili sağlık kuruluşundan %70 ve üzeri bir engel oranına sahip rapor aldığı takdirde talebi halinde aylığı engelli aylığına dönüştürülebilir. %70 oranının altında ise sadece yaşlı aylığı bağlanabilir. 65 yaşından önce %40-69 arası engelli aylığı bağlananların aylığının ödenmesine devam olunur.

Hayır, alınamaz; vatandaş yalnızca bir aylıktan faydalanabilir.

Mahkemeden alınan vesayet kararı ya da vekâletname ile birlikte başvuruda bulunulabilir.

Engelli aylığından faydalanmak isteyen kişinin rapor oranı en az %40 olmalıdır.

Evet önemlidir. Kişi 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olmalıdır. 65 yaşından büyük olması halinde en az %70 oranında engelinin bulunması gerekmektedir.

Hayır, yeterli değildir; aynı zamanda engellinin çalışmaması veya emekli olmaması, nafaka bağlanmamış veya bağlanabilecek durumda olmaması ve hane içinde kişi başına düşen gelirinin muhtaçlık sınırının altında olması gerekmektedir.

Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olması gerekmektedir.

Yetkili hastaneden alınan engelliler için sağlık kurulu raporu (20.02.2020 tarihi sonrası sağlık kurulu raporları elektronik olarak temin edildiğinden bu tarihten sonra düzenlenmiş raporlar talep edilmemektedir.) ve eğer kişi kendisi başvuruda bulunmuyorsa vesayet belgesi ya da vekâletname örneği.

70 ve üzeri engelli aylığı: %70 ve üzeri engelli raporu bulunan 18 yaşını tamamlamış kişilere verilen engelli aylığıdır.

Hayır, faydalanamaz. %70 ve üzeri engelli aylığından faydalanmak isteyen kişi 18 yaşından büyük olmalıdır. Bu kişiler için 18 yaş altı engelli yakını aylığı başvurusu yapılabilir.

Evet. Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden (01.07.2022'den sonrası için 1833,45 TL) az olması gerekmektedir.

Aynı hanede ikamet etmek şartıyla fiilen bakımını gerçekleştirdiği, 18 yaşından küçük, özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya %40 ve üzeri engelli olan yakını bulunanlara yapılan yardımdır.

Yetkili hastaneden alınan engelliler için sağlık kurulu raporu/çocuklar için özel gereksinim raporu (20.02.2020 tarihi sonrası sağlık kurulu raporları elektronik olarak temin edildiğinden bu tarihten  sonra düzenlenmiş raporlar talep edilmemektedir.) ve başvuran kişi engellinin anne ya da babası değilse vesayet belgesi.

Hayır, gerek bulunmamaktadır.18 yaş altındaki kişinin anne ve babası aynı zamanda kanuni velisi sayılmaktadır.

Evet. Muhtaçlık değerlendirmesi, hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada kişi başı aylık gelirin net asgari ücretin 1/3'ünden az olması gerekmektedir.

Boşanma durumunda çocuğun velayetini alan kişi engelli çocuğu adına ödemeleri alabilecektir.

Velayeti alan kişi mahkeme kararını ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına ileterek aylığın kendisine bağlanmasını talep etmelidir.

Hayır, farklı bir hanede ikamet edemez. Engelli yakını aylığı alan kişiyle engelli aynı hanede yaşaması gerekmektedir.

%40-69 arası engelli aylığı alan kişi alabilir. Ancak %70 ve üzeri engelli olan kişi engelli yakını aylığı alamaz.

Hayır, silikozis aylığı kapsamında yeni başvuru kabul edilmemektedir.

SGK'dan aldıkları aylıkları 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylık tutarlarından düşük olanlar SGK'dan aradaki farkı talep edebilmektedir.

5510 sayılı Kanunun 60/ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında primini kendisi ödeyerek sağlık güvencesinden faydalanan kişilerin bu durumu 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklardan faydalanmasına doğrudan engel teşkil etmez, diğer şartların da sağlanması halinde bu aylıklardan faydalanabilir.

Herhangi bir tutarda nafaka alan kişi 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklardan faydalanamaz.

Yurt içi-yurt dışı ayrımı yapılmaksızın sosyal güvenlik kurumlarından aylık veya gelir hakkı elde eden kişilerin kendileri 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklardan faydalanamaz. Muhtaçlık değerlendirmesi; hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olması gerekmektedir.

Hanede başvuru sahibi yaşlı ya da engelli kişinin haricinde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışanlar ile sosyal güvenlik kurumlarından aylık veya gelir hakkı elde eden kişilerin bulunması 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıkları almaya engel teşkil etmemektedir. Muhtaçlık hesaplanması dikkate alınmaktadır. Yaşlı ya da engelli kişinin sosyal güvenceli olmaması gerekmektedir. 18 yaş altı engelli aylıklarında ise engellinin anne ve babasının ikisinin birden sosyal güvenceli olmaması gerekmektedir.

2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda muhtaçlık hesaplaması; Yaşlı aylığında, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın aylık bağlanacak kişinin kendisine ve eşine ait her türlü gelirler hesaba katılmaktadır. Engelli aylıklarında ise hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı hesaplanmaktadır. Ayrıca engelli ve yaşlı aylıklarında muhtaçlık hesaplamasında, servet ve harcamaları da hesaba katılmaktadır.

Dükkân için herhangi bir kira geliri beyan edilmemişse dükkânın rayiç bedelinin 120'de biri dikkate alınmaktadır.

2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracının rayiç bedelinin 120'de biri dikkate alınır. ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır.

Evet, dahil edilir.Ticari/zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120’de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120’de biri ile bu araçların takdir edilen veya beyan edilen aylık zirai, ticari, kira ve benzeri getirilerinin toplamı dikkate alınır.

Hanenin tespit edilen mevduat hesaplarının aylık faiz getirisinin (faiz ya da kar payı getirisine bakılmaksızın) iki katı tutar şeklinde dikkate alınır.

Hanenin taşınır ve taşınmaz mallarının rayiç bedelinin değerlendirmesini Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı Mütevelli Heyeti yapmaktadır.

Karşılıksız alınan burslar muhtaçlık hesaplamasında dikkate alınmaktadır. Karşılığı belli bir süre sonra ödenmesi gereken tutarlar (öğrenim kredisi gibi) ise muhtaçlık hesaplamasında gelir olarak dikkate alınmamaktadır. Herhangi bir bireyin aldığı 2022 sayılı Kanun aylıkları gelir hesabına dâhil edilmez. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dâhil, sürekli ve düzenli olarak alınan Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY), Şartlı Sağlık Yardımı (ŞSY), Eşi vefat etmiş Kadınlara Yönelik Yardım (EVEK), burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması muhtaçlık hesaplamasında dikkate alınmaktadır.

Herhangi bir bireyin aldığı 2022 sayılı Kanun aylıkları gelir hesabına dâhil edilmez. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dâhil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması muhtaçlık hesaplamasında dikkate alınmaktadır.Sosyal yardımlardan sürekli ve düzenli olarak alınan ve nakdî olarak verilmekte olanlar gelir hesabına dâhil edilir. Yakacak yardımı, gıda paketi gibi aynî yardımlar hesaba katılmaz.

Mütevelli Heyetinin kabul ettiği başvuruların ödemeleri başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren hak edilir. 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklar, aylık olarak peşin ödenmektedir.

Ödemeler vatandaşın doğum yılının son rakamına göre yapılmaktadır. Doğum yılının son rakamı: 0 ve 5 olanlar 5'inde, 1 ve 6 olanlar 6'sında, 2 ve 7 olanlar 7'sinde, 3 ve 8 olanlar 8'inde ve 4 ve 9 olanlar 9'unda ödeme alır.

Kesilmez ancak geçici olarak durdurulur. Yeni ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına 1 yıl içinde başvuru yapılması halinde Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi halinde alamadığı aylıklar ödenir.

Evet, tekrar başvuruda bulunmalıdır. Mütevelli Heyeti aylık alma şartlarını sağlamaya devam ettiğini tespit ederse vatandaş tekrar 2022 aylığından faydalanabilir.

Bir yıl içerisinde yapılmış bir başvuru ise ve Mütevelli Heyeti tarafından aylık alma şartlarını sağlamaya devam ettiğine dair karar alınırsa vatandaş alamadığı dönemlerin ödemelerini alacaktır.

Kesilmez ancak geçici olarak durdurulur. Yeni ikametgâhının bulunduğu yerdeki SYD Vakfına 1 yıl içinde başvuru yapılması halinde Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi halinde alamadığı aylıklar ödenir.

Bir yıl içerisinde başvuruda bulunulması ve yeni adresini Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına bildirmesi neticesinde Mütevelli Heyeti tarafından aylık alma şartlarını sağlamaya devam ettiğini tespit edilirse vatandaş 2022 aylığında tekrar faydalanabilir ve alamadığı aylıklar kendisine verilir.

Kişi 1 yıl içinde tekrardan başvuru yapmadığı takdirde 2022 aylığı kesilecektir. Bu tarihten sonra yapılacak başvuru yeni başvuru olarak değerlendirilecektir.

Kesilmez ancak geçici olarak durdurulur. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına 1 yıl içinde yeni rapor ile başvuru yapılması halinde Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi ile birlikte alamadığı aylıklar ödenir.

SYD Vakfına 1 yıl içinde yeni rapor ile başvuru yapılması halinde Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi ile birlikte alamadığı aylıklar ödenir.

Vefat eden kişinin varisleri; mahkemeden veraset ilamı veya noterden alınan mirasçılık belgesi, varislerin IBAN numaraları, veraset intikal vergisinden muaf olduğunu ya da ödendiğine dair belge( bu belge kişinin bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınır) ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat etmeleri halinde SYD Vakfı Mütevelli Heyeti toplantısı sonucunda varisler ilk ödeme döneminde bu ödemeyi alacaklardır.

2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklardan faydalanan kişi yazılı olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat ettiği takdirde mütevelli heyeti toplantısı sonucu 'feragat' nedeniyle 2022 aylığı kesilir.

Merkezi inceleme ve sosyal incelemeler sonucu vatandaşın durumu Mütevelli Heyetine sunulur ve SYD Vakfı Mütevelli Heyeti vatandaşın muhtaç olmadığını tespit ederse 2022 aylığı kesilir.
20.02.2020 tarihinden sonra e-rapor sisteminden sürekli olarak güncellenen veriler doğrultusunda, engel oranı %40'ın altına düşenlerin aylıkları, rapor tarihini takip eden dönem başından itibaren sistem tarafından otomatik olarak kesilir.  
20.02.2020 tarihinden sonra e-rapor sisteminden sürekli olarak güncellenen veriler doğrultusunda sistem tarafından bu raporlar tespit edilir ve vatandaşa yasal faizi ile birlikte yersiz ödeme çıkar. Raporun Sağlık Bakanlığı veri tabanından temin edilemediği durumlarda, rapor tarihinden itibaren 3 ay içinde yeni raporunu Vakfa teslim etmeyenlere de yine aldıkları yersiz ödemeler ödeme tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için kanuni faizi ile birlikte borç tahakkuk ettirilir.
Ödeme dönemlerinden önce merkezi sistemden kontrolü yapılan vatandaşın SGK kaydı görülürse 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylığı kesilir. Ayrıca bu kesme işlemi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı tarafından Mütevelli Heyeti kararı ile yapılabilir.
Ödeme dönemlerinden önce merkezi sistemden kontrolü yapılan vatandaşın 18 yaşını doldurduğu görülürse 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylığı kesilir.
Rapor oranı, muhtaçlık sınırı ve diğer şartları uygun olursa vatandaşımız engelli aylığından faydalanabilir. Vatandaşımız, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuruda bulunmalıdır.
Merkezi inceleme sonucu engelli vatandaş ve engelli vatandaşın adına engelli yakını aylığı alan kişi farklı hanelerde olduğu tespit edilirse Sistem ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıkları kesilir.
Evet, kesilir. Sosyal incelemeci bu durumu tespit ettiği andan itibaren Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı Mütevelli Heyeti gündemine alınır ve engelli yakını aylığı kesilir.
Ödeme dönemleri öncesi sistem aracılığıyla yapılan merkezi sorgulamalar neticesinde aylığı on dönem boyunca aralıksız olarak almadığı tespit edilenlerin aylıkları sistem tarafından aylığın alınmadığı tarihi takip eden ilk dönem başından itibaren feshedilir. Bu maddede esas olan aylığın aralıksız olarak on dönem boyunca alınmamasıdır. Aylıkların düzensiz bir şekilde alınmış olması aylığın kesilmesine neden olmayacaktır. Aylık on dönem boyunca aralıksız olarak alınmaz ise ilk defa alınmadığı tarihi takip eden ilk ödeme döneminin başından itibaren kesilecektir. Ancak aralıklarla ödemesini alan vatandaşın aylığı kesilmez.
Evet, alabilirler. Vatandaş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat etmelidir.
Evet alabilir. Vatandaş ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat ederek SYD Vakfı Müdürü tarafından imzalanan sevk kâğıdı ile hastaneye başvurması durumunda raporunu ücretsiz alabilir.
(Mülga) Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırılması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik kapsamındaki raporlarda 15 yaşının üzerindeki kişilerin sağlık kurulu raporlarına fotoğraf eklenmeli ve fotoğraf hastane mührü ile mühürlenmelidir.15 yaşından küçük kişilerin raporlarındaki fotoğraf bölümü hastane tarafından mühürlenir. Çocuklar İçin Özel Gereksinim Değerlendirilmesi Hakkında Yönetmelik ile Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik kapsamındaki raporlarda 15 yaşın üzerindeki kişilerin sağlık kurulu raporlarına fotoğraf eklenmelidir.
Çocuklar veya Erişkinler İçin Terör, Kaza ve Yaralanmaya Bağlı Durum Bildirir Sağlık Kurulu Raporu, engelli aylık başvurularında kullanılmamaktadır.
2022 aylıklarına kişinin rızası olsa dahi haciz konulamaz.
Hayır, konulmaz. 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarına, diğer icra kesintilerinde olduğu gibi, nafaka kesintisi de uygulanmamaktadır.
Evet, gerekli durumlarda (gelir durum değişikliği, adres değişikliği, rapor vb.) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı bilgilendirmelidir. Ayrıca SYD Vakfı sosyal inceleme uzmanları her yıl düzenli olarak vatandaşın incelemesini yapmaktadırlar.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi halinde alabilir.
Kişinin bu durumu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına bildirmesi gerekmektedir.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuruda bulunulması, muhtaçlık sınırı, rapor oranı ve diğer şartların uygun olması halinde vatandaşımız 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklardan faydalanabilir.
Evet, çıkabilir. Merkezi inceleme ve sosyal inceleme sonucu vatandaşa yersiz ödeme çıkabilir.
Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olması gerekmektedir. Bu değerlendirmede ikamet edilen konut hesaplamaya dâhil edilmez. İkamet edilen konut haricindeki konutun rayiç bedelinin 240'ta biri ve kira geliri; kira geliri beyan edilmiyorsa rayiç bedelinin 120'de biri aylık gelir olarak hesaplamaya dâhil edilir.
Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olması gerekmektedir. Bu değerlendirmede aracın rayiç bedelinin 120'de biri aylık gelir olarak hesaplamaya dâhil edilir. Engelli adına alınan araç ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır.
İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. İlgili SYD Vakfı tarafından gerekli incelemeler yapılarak başvurunuza ilişkin son karar SYD Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından verilecektir.
Başvurunuza ilişkin SYD Vakfı tarafından gerekli incelemeler ve hane ziyareti gerçekleştirilir. Bu bilgiler ışığında yardım başvurunuz Mütevelli Heyetine sunulur. Mütevelli Heyet toplantısı neticesinde yardım başvurunuza ilişkin verilen karar tarafınıza iletilir. Yardım başvurusunun alınıp, incelemelerin değerlendirilerek başvurunuza ilişkin karar alınması süreci SYD Vakıflarının çalışma prensiplerine göre farklılık göstermekle birlikte talebinize ilişkin olarak uzun süredir cevap alamamanız durumunda konuyla ilgili olarak Valiliğe/Kaymakamlığa şikâyet edebilirsiniz. Şikâyete ilişkin cevabın gecikmesi durumunda SYD Vakfına yaptığınız başvuruyu, başvurunuza ilişkin şikâyetinizi içeren bir dilekçe ile Bakanlığımıza başvurmanız durumunda gerekli inceleme Bakanlığımızca yapılacaktır.
Başvuruda bulunabilirsiniz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapacağınız yardım başvurusu için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Başvurunuza ilişkin kararı SYD Vakfı Mütevelli Heyeti vermektedir.
İkametinizin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek "Afet Yardımları" kapsamında başvuruda bulunabilirsiniz. İlgili Vakıf tarafından gerekli incelemeler yapılarak son karar Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından verilecektir. Ayrıca, yıkılan evin arsası size ait ise SYD Vakfına giderek Afet Yardımı Ev Onarımı veya Afet Yardımı Ev Yapımı Yardımı kapsamında başvuru yapabilirsiniz. Eğer arsa size ait değilse Afet Yardımı Ev Eşyası Yardımı, ufak çaplı ev onarımı veya nakdi yardım kapsamında yine SYD Vakfına başvurabilirsiniz.
İkametinizin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak Barınma Yardımları kapsamında Ev Onarım veya Ev Yapımı Yardımlarına başvuru yapabilirsiniz.
SYD Vakıfları ile ilgili şikâyetlerinizi ilgili SYD Vakfına, Kaymakamlığa/Valiliğe iletebilirsiniz.
Ülkemizin dinamik nüfus yapısının korunması ve Anayasamızda yer alan sosyal devlet ilkesi gözetilerek çoklu doğum ile dünyaya gelen çocukların bulunduğu muhtaç hanelerdeki 0-24 ay arası çocukların beslenme ve öz bakım ihtiyaçları için geliştirilmiş Fon kaynağı ile finanse edilen bir yardım programıdır.
Bu yardım programından, Türk vatandaşı olup 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik (SYDT) Kanunu kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından muhtaç olduğu tespit edilen ve çoklu doğum ile dünyaya gelen çocukların bulunduğu haneler faydalanabilirler.
İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Başvurunun yapıldığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra Mütevelli Heyeti tarafından 3294 sayılı Kanun kapsamında değerlendirme yapılır.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından başvurusu 3294 sayılı Kanun kapsamında olduğu kabul edilenler için; sağlık kontrollerinin düzenli yaptırılmasına bağlı olarak çocuk başına 400 TL ödeme yapılmaktadır. Ödemeler iki ayda bir PTT aracılığıyla kişilerin hesaplarına aktarılmaktadır.  
Fayda sahibi olan 0-2 yaş arası çocuklar için en fazla 24 ay ödeme yapılır.
Evet, 3294 sayılı Kanun kapsamında muhtaç olunduğunun tespiti halinde hanede sosyal güvenceli birisinin olması çoklu doğum yardım programından yararlanmaya engel teşkil etmez.
Evet, diğer başvuru şartlarının sağlanması halinde her iki yardım programından yararlanılabilir.
Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir. Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır. Başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.
Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Dolayısıyla çalıştığınız kuruma müracaat edebilirsiniz.
Kamu kurum ve kuruluşları tarafından alınacak başvurularda, eşlerden birinin kamu kurum veya kuruluşunda çalışıyor olması yeterlidir. Dolayısıyla başvuru, memur olan babanın çalıştığı kuruma yapılabilir.
Doğum Yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir.
15.05.2015 tarihi ve sonrasında doğan ve evlat edinilen çocuk için evlat edinilmeden önce bir Doğum Yardımı alınmış ise Doğum Yardımı Sistemi (DYS) tarafından kendisine tekrar ödeme oluşturulmaz. Bununla birlikte evlat edinilen çocuk için evlat edinilmeden önce bir doğum yardımı alınmamış ise başvurulması halinde Doğum Yardımı alınabilir. Diğer bir deyişle, evlat edinilen çocuklar için ayrıca ödeme yapılmaz; ancak bu çocuklar ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde dikkate alınır. Buna göre, evlat edinilen çocuk için doğum yardımı alınsa da alınmasa da, Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıtlı olduğu ailedeki, ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde dikkate alınır.
15.05.2015 tarihinden önce bir evlat edinildiyse doğan ilk çocuk ikinci çocuk olarak dikkate alınır. Sonraki doğan çocuklar ise sırası ile üçüncü, dördüncü, beşinci vb. şeklinde değerlendirmeye alınacaktır.
Doğum Yardımı başvurusu, hesaplaması ve ödemesi, anne ve babanın her ikisinin sağ ve Türk vatandaşı/Mavi kartlı olması halinde anne üzerinden yapılır. Annenin Türk vatandaşı/Mavi kartlı olmaması veya annenin vefat etmiş olması halinde söz konusu işlemler Türk vatandaşı/Mavi kartlı olan baba üzerinden yapılır.
Hayır, Doğum Yardımı başvurusu canlı doğumlar için yapılabilir. Dolayısıyla canlı doğum gerçekleştirmeniz ve ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğunuzun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işleminin yapılmasının ardından başvuru yapabilirsiniz.
Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus Doğum Yardımı ödemesi yapılmaktadır. Kamu işçilerine ise sözleşmeleri gereği, kurumlarından aldıkları doğum yardımı tutarı ile yukarıda bahsedilen tutarlar arasındaki fark ödenir. Kurumlarından aldıkları ödeme daha fazla ise Doğum Yardımı ödemesi yapılmaz.
Doğum Yardımı uygulaması 15.05.2015 tarihinde başlamış olup, ilgili mevzuatta yardım programının geçerlilik süresine ilişkin bir düzenlemeye yer verilmemiştir. Ayrıca 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için yapılacak doğum yardımı başvuruları için de herhangi bir son başvuru tarihi gibi bir düzenleme bulunmamaktadır.
Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için Doğum Yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır. (Örneğin bir anne iki sene önce bir çocuk dünyaya getirmiş olsun. 15.05.2015 tarihinden sonra ise ikinci çocuğu doğmuş olsun. 15.05.2015 tarihinden sonra doğan çocuğu ikinci çocuk olarak sayılacak ve 400 TL tutarında Doğum Yardımı ödemesi hesaplanacaktır.)
Sıralamaya göre, ikiz çocuklarınız 2. ve 3. çocuk olarak değerlendirilir. Toplamda 1.000 TL ödeme hesaplanır.
Canlı doğan çocuğun doğum tarihi 15 Mayıs 2015 ve sonrası ise yardımdan yararlanılabilir.
Doğum Yardımı ile ŞGY uygulamaları birbirini etkilemeyen yardım programlarıdır. Dolayısıyla 15.05.2015 tarihi sonrasında doğan/doğacak çocuklarınız için şartlı gebelik yardımı almış olmanız halinde, aynı zamanda Doğum Yardımından yararlanmanızın önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır.
ŞGY alınması Doğum Yardımında herhangi bir kesintiye sebep oluşturmayacaktır. Her iki ödemede hak sahibi olanlar ödemelerini kesintisiz alabileceklerdir.
Hayır. Doğum Yardımı tek seferlik bir yardımdır. 15.05.2015 tarihi sonrasında doğan/doğacak her bir çocuk için bir kereye mahsus ödeme yapılacaktır.
Doğum Yardımı başvurusu, hesaplaması ve ödemesi, anne ve babanın her ikisinin sağ ve Türk vatandaşı/Mavi kartlı olması halinde anne üzerinden yapılır. Annenin Türk vatandaşı/Mavi kartlı olmaması veya annenin vefat etmiş olması halinde söz konusu işlemler Türk vatandaşı/Mavi kartlı olan baba üzerinden yapılır.
Doğum Yardımı başvurusu, hesaplaması ve ödemesi, anne ve babanın her ikisinin sağ ve Türk vatandaşı/Mavi kartlı olması halinde anne üzerinden yapılır. Annenin Türk vatandaşı/Mavi kartlı olmaması veya annenin vefat etmiş olması halinde söz konusu işlemler Türk vatandaşı/Mavi kartlı olan baba üzerinden yapılır.
Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve Mavi Kart sahipleri de bu uygulamadan aynı şartlarda faydalanabilir. Yurtdışında bulunan vatandaşlarımız ve Mavi Kartlılar başvurularını Büyükelçilik veya Konsolosluklara şahsen ya da iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapabilirler.
Doğum Yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve haczedilemez.
İlk evliliğinizden olan iki çocuğunuzdan sonra şu anki evliliğinizden doğacak olan çocuğunuz 3. çocuk olarak değerlendirilir. 600 TL ödeme yapılır.
Doğum Yardımı kapsamında yapılan/yapılacak ödemeler Türk vatandaşı/Mavi kartlı anne üzerinden yapıldığından babanın eski evliliğinden olan çocukları dikkate alınmamaktadır. Buna göre doğan çocuk ilk çocuğunuz olacağından 300-TL tutarında ödeme oluşacaktır. Ancak annenin Türk vatandaşı/Mavi kartlı olmaması halinde, Türk vatandaşı/Mavi kartlı baba üzerinden işlem yapılacağından babanın önceki evliliklerinden olan çocuklar bu durumda sıralamaya dâhil edilecektir.
PTT aracılığıyla hak sahiplerinin TC kimlik numaraları ya da Mavi Kart numaraları üzerinden gerçekleştirilen ödemeler 1 (bir) yıl içinde teslim alınmalıdır. Aksi takdirde 1 (bir) yıl içerisinde teslim alınmayan ödemeler iade olmaktadır.
İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Hak sahiplerinin hesaplarına aylık 1000 TL olmak üzere iki ayda bir 2000 TL tutarında yardım aktarılmaktadır.
Hayır faydalanamazsınız. Bu yardımdan faydalanabilmek için son resmi nikâhlı eşinizin vefat etmiş olması gerekmektedir.
Bu yardım her ay için hesaplanmakta, ancak iki ayda bir hesaplara yatırılmaktadır.
Hayır, faydalanamazsınız. Bu yardımdan faydalanmak için kişinin son resmi nikâhlı eşinin vefat etmiş olması gerekmektedir.
Eşi vefat etmiş ve sonrasında yeniden evlenmiş kişiler Eşi Vefat Eden Kadınlara Yönelik Yardımdan faydalanamaz.
Sosyal güvenlik kuruluşlarına tabii olan vatandaşlar bu yardımdan faydalanamaz.
Muhtaçlık durumunun ortadan kalkması bu yardımı almaya engeldir.
Hanenin durumu kişinin ikamet ettiği il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının Mütevelli Heyetince değerlendirilerek, söz konusu yardımlardan yararlandırılması uygun görüldüğü takdirde kişi her üç yardımdan da faydalanabilir.
Yapılan adres değişikliğinin yeni ikametgâhınızın bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bildirilip, dosya transfer işlemi yapılmalıdır.
Evet, ikametgâhınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak diğer sosyal yardım başvuru taleplerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Hak sahibi kadınların medeni durumlarında değişiklik olup olmadığı her ay sistemden yapılacak sorgulamalar ve SYD Vakıf görevlilerince yapılan sosyal incelemeler ile takip edilmektedir.
Hayır faydalanamazsınız. Bu yardımdan faydalanabilmek için hane içerisinde sosyal güvenceye sahip bireyin bulunmaması gerekmektedir.
Başvuru sonucuna ilişkin SYD Vakfından, e-Devlet Kapısı üzerinden veya 144 Alo Sosyal Yardım hattı aranarak bilgi edinilebilir.
Aynı hanede yaşamadığınız ancak sosyal güvence kaydı bulunan çocuğunuzun sağlık güvencesinden yararlanmanız halinde Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardımından faydalanabilirsiniz.
ADEM projeleri, 2012 yılında uygulanmaya başlanmıştır.Terörizm, madde bağımlılığı, kadına yönelik şiddet, çocuk ihmal ve istismarıyla mücadele edilmesi amacıyla 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamındaki; • dezavantajlı grupların yoğun olarak yaşadığı, • iç ve dış göçün, • kadına yönelik şiddetin, • toplumsal olayların yoğun olduğu, • sosyo-ekonomik gelişmişlik düzeyinin düşük olduğu yerleşim yerlerindeki vatandaşlarımızın sosyal entegrasyonlarını sağlamak üzere hizmet veren merkezlerdir.
SODAM projeleri 2014 yılında uygulanmaya başlanmıştır.Roman vatandaşlarımızın yoğun olarak yaşadığı yerlerde 3294 Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu kapsamındaki vatandaşlarımızın toplumsal entegrasyonlarını sağlamak üzere,• psikososyal, • sosyokültürel, • mesleki, • sanatsal ve kişisel gelişimlerini sağlamaya yönelik olarak faaliyet gösteren merkezlerdir.
Vefa (Yaşlı Evde Bakım) Programı ile kişisel bakımlarını, temel ve zaruri ihtiyaçlarını karşılayamayan muhtaç durumdaki yaşlı, engelli vatandaşlarımız ile ağır kronik hastalığı nedeniyle kendi öz bakımını yerine getiremeyen muhtaç vatandaşlarımızın ev ve kişisel temizlikleri sağlanmaktadır.  
Sokakta kalan evsiz, mekânsız ve kimsesiz kişilere barınma hizmeti sunulmaktadır. Soğuk hava ve ağır kış şartlarında barınma imkanı olmayan kişilere yönelik öncelikli olarak il sınırları içerisinde bulunan kamu kurumu misafirhanelerine yerleştirilmesi, kamu kurumu misafirhanelerine yerleştirilememeleri halinde pansiyon, otel vb. yerlerde konaklamaları sağlanmaktadır. Ayrıca ihtiyaç halinde konaklayan kişilerin temizlik (banyo, tıraş, saç kesimi), sağlık, temel gıda, giyim ve diğer ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Kuruluş Bakımından Ayrılan Gençlerin Sosyal Yönden Desteklenmesi Projesi: 633 sayılı KHK’nın 34 üncü maddesinin 3/(a) bendi uyarınca kuruluş bakımından ayrılan gençlerin ayrıldıkları tarihten itibaren en fazla bir yıl olmak üzere uzun vadeli sigorta kollarına tabi bir işte ilk kez istihdam olunmalarından bir ay sonrasına kadar konaklama ve 3 öğün yemek ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik Kuruluş Bakımından Ayrılan Gençlerin Sosyal Yönden Desteklenmesi Projesi uygulanmaktadır. Gençlerin konaklatılması ve iaşesine ilişkin takip ve izleme süreci Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı Başkanları ve Bakanlık İl Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir.
Gelir tespiti başvurusu, kişilerin ikametgâhının bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılır.
Genel sağlık sigortalısı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayanlar ile genel sağlık sigortalılığı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsü sona eren Türk Vatandaşları için gelir tespiti yapılır.
Genel sağlık sigortalısı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde olmayanlar ile genel sağlık sigortalılığı ya da genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsü sona eren kişiler, SGK tarafından re’sen tescil edilir ve gelir tespitini yaptırmak üzere bir ay içinde vakıflara başvurması gerektiği SGK tarafından re’sen tescil edilen kişilere bildirilir. Gelir testi yapılmaksızın kişiler primini kendileri ödemek suretiyle sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler. Re’sen tescil edilenlerden gelir tespiti yaptırmak isteyenler ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına süre sınırı olmaksızın GSS gelir tespiti için başvuru yapabilir. Ancak, bir ay içinde başvuru yapmaları ve gelir testi sonucu primi Devlet tarafından ödenenler kapsamında çıkması halinde tescil geriye dönük etki eder.
GSS gelir tespiti için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuru yapan kişinin, aynı hane içinde yaşayan eşi, evli olmayan çocuğu ile anne ve babası GSS gelir tespiti kapsamında değerlendirilir.
6824 sayılı Kanun gereğince 1 Nisan 2017 tarihinden önce dört kategoride (G0, G1, G2, G3) uygulanan genel sağlık sigortası prim oranları, 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren iki kategoriye (G0, G1) indirilmiştir.
01/04/2017 tarihinden itibaren, aile içindeki kişi başına düşen gelirleri brüt asgari ücretin üçte birinin altında olduğu tespit edilenler G0 olarak; aile içindeki kişi başına düşen gelirleri brüt asgari ücretin üçte biri ve üstünde olduğu tespit edilenler G1 olarak değerlendirilir.
Hayır, sistem tarafından ikametgâh kontrolü sağlanmakta olup Genel Sağlık Sigortası (GSS) gelir tespiti için başvuru yapan kişinin, aynı hane içerisinde yaşayan anne ve babası GSS gelir tespitine dâhil edilir.
Aynı hanede birden fazla aile yaşaması durumunda her bir aile için ayrı gelir tespiti yapılır.
Kendisine kanunî temsilci atanan kişilerin aynı hanede birlikte yaşadıkları eşi, evli olmayan çocuğu, anne ve babası gelir tespitinde esas alınır. Bu fıkrada belirtilen eş, evli olmayan çocuk, anne ve baba dışında, aynı hanede birlikte yaşasalar dahi kanunî temsilcileri gelir tespitinde değerlendirilmez.
Bağ-Kur prim borçlusunun kendileri adına gelir testi yapılmaz. Ancak, Bağkur prim borçlusu olan sigortalıların onsekiz yaş altı çocukları hariç olmak üzere, bakmakla yükümlü olduğu kişiler için gelir testi yapılır.
Doğum, ölüm, evlenme, boşanma ve benzeri nedenlerle hanedeki aile bireyi sayısının değiştiğinin tespit edilmesi durumunda gelir tespiti yenilenir. GSS tescili yapıldığı tarihten itibaren primi Devlet tarafından ödenenler ile asgarî ücretin üçte biri üzerinden prim ödeyenlerin hane ziyaretleri her yıl yenilenir. Kişinin, ödeyeceği prim miktarında azalma yönünde bir gelir değişikliği olduğunu bildirmesi veya bu değişikliğin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı tarafından tespit edilmesi hâlinde gelir tespiti yenilenir.
Aile bireylerinin taşınır ve taşınmazları ile bunlardan doğan hakları (tüm gelir/giderler) ile harcamaları da dikkate alınarak aile içinde kişi başına düşen gelirin aylık tutarı tespit edilir.
Sürekli olarak alınan düzenli nakdî sosyal yardımlar (evde bakım, ŞNT, burs vb.) ile alınan 2022 yardımlarının aylık ortalaması gelir tespitinde değerlendirmeye alınır.
GSS tescilinin yapıldığı tarihten itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından prim tahakkuk ettirilir ve ödeme yükümlülüğü başlar.
GSS kapsamında tescil ve tebliğ işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bünyesinde olup, en yakın SGK İl Müdürlüklerinden öğrenilebilir.
Vakıfların gelir tespit işlemleri sonucunda Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) tarafından kişilere tebliğ edilen gelir tespiti kararlarına karşı, genel sağlık sigortalısınca kararın tebliğ tarihinden itibaren on beş gün içinde gelir tespitini yapan SYD Vakfına yazılı olarak itiraz edilebilir.
İtiraza ilişkin, itirazın SYD Vakıf kayıtlarına intikal tarihinden itibaren heyet tarafından karara bağlanarak alınan karar Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bildirilir ve SGK tarafından tescil işlemleri gerçekleştirilir.
Bildirim yükümlülüğüne uyulmadığı ve/veya Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ve SYD Vakfına ibraz edilen belgelerin ve beyan edilen bilgilerin gerçeği yansıtmadığının tespiti hâlinde, ilgili kamu idareleri tarafından ödenmiş olan genel sağlık sigortası primleri SGK tarafından ilgili kamu idarelerine iade edilir. Yenilenen gelir tespiti sonucunda kişilerin ödemesi gereken genel sağlık sigortası primleri, kişilerden geçmişe yönelik olarak yasal faizi ile birlikte tahsil edilerek yeni durumlarına göre genel sağlık sigortası tescili yapılır. Gerçeğe uygun olmayan belgeleri düzenleyen ve kullananlar hakkında SGK tarafından Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu belgeleri düzenleyenlerin kamu görevlisi olması durumunda, haklarında ayrıca idarî ve cezaî soruşturma yoluna gidilir. Genel sağlık sigortası primi ödeme yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkında 5510 sayılı Kanunda belirtilen yaptırımlar uygulanır.
18 yaş altı çocuklar anne ve babanın tesciline bakılmaksızın GSS kapsamındadır ve primleri devlet tarafından ödenmektedir.
Katılım payı, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 60/c-1 (eski adıyla yeşil kartlılar) ve 60/c-3 (2022 sayılı yasa kapsamında olanlar) kapsamındaki genel sağlık sigortalısı sayılanlar ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin hastane, ilaç, reçete, optik vb. katılım payı muhteviyatında ödemiş oldukları tutar olup, katılım payları bu kapsamdaki kişilerin talepleri halinde, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik (SYDT) Kanunu hükümlerine göre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarınca kendilerine yapılan geri ödemedir.
a) Katılım payı almak için ikametinin bağlı bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvuran 5510 sayılı yasanın 60/C-1 maddesi kapsamındaki (eski adıyla yeşil kartlılar) müracaatçının, aile (aynı hane içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, ana ve babayı kapsar) içindeki kişi başına düşen gelirin aylık tutarının, müracaat tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin üçte birinden az olması, b) Katılım payı almak için ikametinin bağlı bulunduğu SYD Vakfına başvuran 5510 sayılı yasanın 60/C-3 maddesi kapsamındaki (2022 sayılı yasadan yararlananlar) müracaatçının, hane (aralarında akrabalık bağı bulunsun ya da bulunmasın adres kayıt sistemindeki kayıtlara göre aynı konutta ya da aynı konutun bir bölümünde yaşayan bir kişiyi veya birden fazla kişiden oluşan topluluğu kapsar) içindeki kişi başına düşen gelirin aylık tutarının, müracaat tarihinde geçerli olan net asgari ücretin üçte birinden az olması gerekmektedir.
Başvuru sahiplerinden katılım payı ile ilgili herhangi bir belge veya evrak talep edilmeyecektir. Sadece kimlikleri ile ikamet ettikleri il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat etmeleri yeterli olacaktır.
Katılım payı ile ilgili ödeme yapılabilmesi için kişilerin katılım payını ödedikleri tarihten itibaren 2 yıl içerisinde ikamet ettikleri il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına başvurmaları gerekmektedir.
18-55 arasındaki çalışabilir durumdaki sosyal yardım faydalanıcısının iş görüşmesine gitmesi için (yol parası, traş ücreti vb için) Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı tarafından aylık net asgari ücretin %10'una kadar yılda en fazla üç defa yapılan yardımdır.
Kişinin işe yönlendirildiği bilgisi İŞKUR tarafından Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi’ne bildirildikten sonra 30 gün içerisinde ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat edilir.
Sosyal yardım yararlanıcılarından İŞKUR’un işe yönlendirmesi neticesinde işe yerleşenlere bir defaya mahsusu olmak üzere Aylık brüt asgari ücretin 1/3 ü kadar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarınca yapılan yardımdır.
İşe başlayan kişinin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydı yapıldıktan sonra 60 gün içerisinde ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat edilir.
İşe başladıktan sonra bir yıl süreyle Şartlı Eğitim (ŞEY) ve Şartlı Sağlık (ŞSY) Yardımları kesilmez.
Sosyal yardım yararlanıcısı haklı bir sebep olmaksızın İŞKUR’un sunduğu iş teklifini üç kez reddederse, bir yıl süreyle düzenli sosyal yardımlardan yararlanamaz.
Askere giden kişi evli ise, programdan resmi nikâhlı eşi faydalandırılır. Askere giden kişi bekâr ise başvuru önceliği annenindir; anne hayatta değil ise baba başvuruda bulunabilir.
2022 sayılı Kanun kapsamında aylık alan kişi aynı zamanda Asker Ailesi Yardımından yararlanabilir.  
Başvuran kişinin T.C. Kimlik Numaralı nüfus cüzdanı. Bunun dışında vatandaşlarımızdan herhangi bir belge talep edilmemektedir.
Aylık 800 TL olmak üzere 2 ayda bir 1600 TL’lik düzenli ödeme hak sahibi vatandaşlarımızın PTT’deki hesaplarına yatırılmaktadır.
Asker Ailelerine Yönelik Yardım Programı kapsamında ödemeler askerlik süresince devam etmekte olup en fazla altı aydır.
Asker Ailesi Yardım programında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvuru yaptığınız tarih baz alındığından, sadece kabul edilme tarihiyle ilgili geriye dönük ödeme alınabilir.
Başvurunun sonuçlanabilmesi için asker olan kişinin, askerlik durumuna ilişkin bilginin (sevk tarihi, katılım tarihi vb.) Milli Savunma Bakanlığı veri tabanından alınabiliyor olması gerektiğinden, değerlendirme zaman alabilmektedir.
Asker Çocuğu Yardım Programına başvuru, Muhtaç Asker Ailelerine yönelik düzenli nakit yardım programından asker eşi olarak faydalanan kişi tarafından yapılır.
İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
 Asker Çocuğu Yardım Programında şartları sağlayan hak sahibi kişiye aylık 350 TL olmak üzere her iki ayda bir 700 TL tutarında düzenli nakdi ödeme yapılır.
Bu yardımdan kişi üzerinde sosyal güvence olmama durumunda, babası askerlik vazifesini yerine getirmekte olan, 18 yaşını doldurmamış, bekâr olan, Sosyal ve Ekonomik Destek Yardımından (SED) yararlanmayan, kuruluşlarda koruma ve bakım altında bulunmayan, diğer kurumlardan asker yardımı adı altında yardım almayan, fayda sahibi kapsamında 2022 aylığı almayan ve muhtaçlık durumuna göre mütevelli heyetinin uygun gördüğü kişiler faydalanabilmektedir.
Hanede birden fazla asker çocuğu bulunması durumunda, her bir çocuk için yardım başvurusu alınır ve şartları sağlaması halinde her bir çocuğa ayrı ödeme oluşturulur.
Hanede sosyal güvence olması bu yardımı almaya engel teşkil etmemektedir.
Hayır,  Asker Ailesi Yardımından yararlanmayan kişiler bu yardımdan yararlanamazlar.
Askerin anne veya babasının Asker Ailesi Yardımı kapsamında hak sahibi olduğu durumlarda asker çocuğu yardımına başvuru yapılamamaktadır.
İkametinizin bulunduğu il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına itirazlar iletebilir.
Öksüz ve Yetim Yardım programına başvuru, öncelikle çocuğun sağ olan anne veya babası tarafından yapılır. Anne ve babanın her ikisinin de ölmüş olduğu durumda başvurunun çocuğun yasal vasisi tarafından (resmi vasilik belgesi veya adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde beraber yaşadıklarına dair belge ile birlikte başvurmak kaydıyla) yapılması gerekmektedir.  
İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Çocuğun yasal vasisi olmaması veya yasal vasinin çocukla birlikte aynı hanede yaşamaması durumunda, başvurular çocukla birlikte aynı hanede yaşayan 18 yaş üstü akrabası tarafından yapılabilir.
Öksüz ve Yetim Yardım Programında şartları sağlayan hak sahibi kişilere çocuk başına aylık 600 TL olmak üzere her iki ayda bir 1200 TL olarak banka/PTT hesabına nakdi ödeme yapılır.
Hayır, bu yardımdan faydalanabilmek için, öksüz ya da yetimin 18 yaş altı olması gerekmektedir.
Hanede sosyal güvence olmaması halinde 18 yaşını doldurmamış olan, annesi, babası veya her ikisi de vefat etmiş olan, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen Sosyal ve Ekonomik Destekten (SED) faydalanmayan,diğer kurumlardan öksüz yetim yardımı adı altında yardım almayan, kuruluşlarda koruma ve bakım altında olmayan çocuklar adına; Asker Çocuğu Yardım Programından faydalanmayan, 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yardımlardan -çocuk adına- faydalanmayan ve ihtiyaç sahibi olan kişiler faydalanabilmektedir.
Hayır, aynı anda birden fazla kardeş, gerekli şartları taşıması halinde öksüz ve yetim yardım programından faydalanabilir.
Başvurunun yapıldığı, ikamet edilen il/ilçedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına itirazlar iletilir.
Sosyal güvencesi olmayan ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olan ailelere, çocukların örgün eğitime devam etmeleri ve okulun açık olduğu aylarda bir ay içerisinde 4 günden fazla devamsızlık yapmamaları şartıyla, “Şartlı Eğitim Yardımı” yapılmaktadır. Ödemeler PTT aracılığı ile öncelikle annelere yapılmaktadır.
Sosyal güvencesi olmayan, 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi durumunda bulunan ailelere 0-6 yaş arası çocuklarını sağlık kontrolüne göndermeleri, anne adaylarının ise hamilelik süresince sağlık kontrolüne gitmeleri ve doğumlarını hastanede yapmaları şartıyla düzenli nakdi yardım yapılmaktadır. Ödemeler PTT aracılığı ile doğrudan anneler adına açılan hesaplara yapılmaktadır.
İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Yardım durumuna ilişkin SYD Vakfından, e-Devlet Kapısı üzerinden veya 144 Alo Sosyal Yardım hattı aranarak bilgi edinilebilir.
Eğitim yardımı kapsamında devamsızlık yapılması (bir ay içerisinde 4 günden fazla), sağlık yardımı kapsamında belirlenen tarihlerde muayeneye gidilmemesi yardım ödemelerinde kesintilere sebep olabilmektedir.
Çocuklarınızın sağlık kontrollerinin ne zaman yaptırılacağı bilgisine kayıtlı olduğunuz Aile Hekimliğinden ulaşabilirsiniz.
Sosyal güvenceli olunması, muhtaçlık halinin sona erdiğinin tespit edilmesi veya yardım ödeme şartlarının (eğitim devam ve sağlık kontrol) gerçekleştirilmemesi nedeni ile yardım ödemesi kesilebilmektedir.
"Şartlı eğitim yardımdan faydalanan çocuğun; Örgün eğitim dışına çıkması,Bir ay içerisindeki okul devamsızlık süresinin 4 günden fazla olması,Yardım kaydının bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına haber verilmeksizin ikamet adresinin değişmesi, Hanesinin Mütevelli Heyeti tarafından muhtaçlık durumunun ortadan kalktığının tespit edilmesi,Vefat etmesi,Hak sahibi ebeveynin vefat etmesi, halinde yardım durdurulur.Bütün bunların yanında ŞEY ve ŞSY başvurusu sırasında imzalanan sözleşmeye aykırılıkların tespiti halinde yardım ödemeleri geçici bir süreliğine durdurulabilir ya da tamamen kesilebilir."
"Şartlı Sağlık yardımından faydalanan çocuğun; Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu tarihlerde sağlık kontrollerinin yaptırılmaması,72 ayını doldurması,Yardım kaydının bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına haber verilmeksizin ikamet adresinin değişmesi,Hanesinin Mütevelli Heyeti tarafından muhtaçlık durumunun ortadan kalktığının tespit edilmesi,Vefat etmesi,Hak sahibi ebeveyninin vefat etmesi, halinde yardım durdurulur.Bütün bunların yanında ŞEY ve ŞSY başvurusu sırasında imzalanan sözleşmeye aykırılıkların tespiti halinde yardım ödemeler geçici bir süre durdurulabilir ya da tamamen kesilebilir."
İkamet değişikliği halinde sistem yardımı durdurmaktadır. Bu durumda önceki ikametin bulunduğu il/ilçedeki, kayıtlı olunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma(SYD) Vakfı tarafından hane dosyasının yeni ikamet adresinin bulunduğu il/ilçedeki SYD Vakfına transferinin talep edilmesi gerekmektedir.
Konuya ilişkin ayrıntılı bilgi için başvuru kaydınızın bulunduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfından veya Alo 144 Sosyal Yardım hattından bilgi edinilebilmektedir.
Bu yardım kapsamında hane bazlı sosyal güvence kontrolü sağlanmakta olup yardım başvurusu yapılamamaktadır.
Tüberküloz ve SSPE hastalığı nedeniyle psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan hastaların öz bakım ihtiyaçları ve fiziki ortamlarının iyileştirilmesi için geliştirilen, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik (SYDT) Fonu ile finanse edilen bir yardım programıdır.
Bu yardım programından, Türk vatandaşı olup 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunun 2 nci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları tarafından ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen, Tüberküloz ve SSPE hastalığından muzdarip kişiler faydalanabilir.
İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
Başvurunun yapıldığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra Mütevelli Heyeti tarafından 3294 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında değerlendirme yapılır.
Söz konusu yardım, Kronik Hastalıklar yardım programı kapsamında faydalanıcı olan Tüberküloz hastalarının Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sağlık kontrollerini gerçekleştirmesi şartı ile yapılmaktadır. Bu şartın kontrolü, Tüberküloz hastalarının kayıtlı olduğu Verem Savaş Dispanserinde yapılan sağlık kontrollerine ilişkin bilgilerinin Sağlık Bakanlığı veri tabanı üzerinden alınması ile yapılmakta olup, bu doğrultuda sistem üzerinden ödemeler hazırlanmaktadır.
Bu yardım programı kapsamında şartları sağlayan ve Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından başvurusu kabul edilen Tüberküloz veya SSPE hastalarına (10.000) gösterge rakamı ile memur aylık katsayısının çarpımı sonucu bulunacak tutar kadar düzenli nakdi yardım yapılır. Bu rakam 2024 yılı ikinci yarısı için 9.077,96 TL.’dir. Ödemeler her ayın 25 inde PTT üzerinden kişilerin hesaplarına aktarılır.
Yardım programından aranan tüm şartları sağlamaları koşulu ile Tüberküloz hastalarında hastalığın tipine göre 6 ay ile 30 ay arasında, SSPE hastaları ise hastalıkları devam ettiği süre boyunca ödeme almaya devam ederler.
Evet, 3294 sayılı Kanunun 2 nci maddesinin dördüncü fıkrası kapsamında muhtaç olunduğunun tespiti halinde hastanın kendisinin ya da hanede sosyal güvenceli birisinin olması bu yardım programından yararlanılmasına engel teşkil etmez.
3294 ve 2022 sayılı Kanunlar kapsamındaki düzenli sosyal yardım programlarından faydalanan ihtiyaç sahibi haneleri kapsayan bir yardım programıdır.
Söz konusu destek programından, SYD Vakıfları tarafından 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ve 2022 sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında; düzenli merkezi yardım ve aylıklara (Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı, Asker Ailelerine Yönelik Düzenli Nakit Yardım Programı, Öksüz/Yetim ve Asker Çocuğu Yardım Programı, Şartlı Eğitim - Şartlı Sağlık Yardım Programı, Çoklu Doğum Yardım Programı, Kronik Hastalık Yardım Programı, Engelli Aylıkları, Yaşlı Aylığı, Engelli Yakını Aylığı, Silikozis Aylığı, Türkiye Aile Destek Programı vb.) ilişkin hak sahipliği belirlenen ve bu hak sahipliği devam eden haneler faydalandırılmaktadır.
Yardıma başvuru için herhangi bir kurum/kuruluşa başvuru gerekmemektedir. Hanenizde 3294 ya da 2022 sayılı Kanun kapsmında düzenli yardım/aylık hak sahipliğiniz devam ettiği müddetçe Bakanlık tarafından otomatik olarak yardımlarınız devam ettirilecektir.
Ödemeler aylık yapılmakta olup her ayın 1'i itibarıyla vatandaşlar elektrik faturalarını ödemek üzere destek tutarlarını kullanabilmektedirler.1-2 kişilik muhtaç hanelere aylık 75 kilovatsaat3 kişilik muhtaç hanelere aylık 100 kilovatsaat4 kişilik muhtaç hanelere aylık 125 kilovatsaat5 ve daha fazla kişilik muhtaç hanelere aylık 150 kilovatsaatkadar aylık destek verilmektedir.
Yardım programından aranan tüm şartların sağlanması koşulu ile yararlanmaya devam edilir.
Hak sahibi vatandaşlarımız kimlik kartı ve mesken türü aboneliklerine ilişkin faturalarını sunarak PTT ödeme noktalarından ya da PTT Genel Müdürlüğü'nün e-Devlette sunmuş olduğu ödeme kanalı hizmeti üzerinden destekten yararlanmaktadır.
Kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı hasta vatandaşların bulunduğu ve 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi olarak tespit edilen hanelere elektrik tüketim desteği sağlanmaktadır.  
Kronik hastaların bulunduğu hanelerde hasta başına aylık 150 kWh karşılığı tutarınca destek sağlanmaktadır.
Doğal Gaz Tüketim Desteği Programından hanelerin faydalanabilmesi için başvuru sahibinin;-Türk vatandaşı olması,-e-Devlet ""Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti"" sekmesini kullanılarak destek programına başvuruda bulunması, -Doğal gaz arzı sağlanan ilçe/beldede ikamet ediyor olması,-İkamet adresinde ön ödemeli ya da faturalı sayaca bağlı bir doğal gaz aboneliği bulunması,-Ödenecek doğal gaz faturasının mesken abone grubuna ait olması,-Hakkında ilgili SYD Vakfınca hak sahipliği kararı verilmesikriterlerini birlikte sağlaması gerekmektedir.
e-Devletten alınan başvurular Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları tarafından, 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahipliğinin değerlendirilmesi, başvuru sahibinin SYD Vakfına giderek ikamet adresine kayıtlı doğal gaz faturasını ibraz etmesi akabinde ikamet adresine kayıtlı abonelik numarasının SYD Vakfınca kontrolünün yapılması suretiyle karara bağlanmaktadır.
Hak sahibi olarak belirlenen vatandaşlara program kapsamında yıl içinde Ekim-Mayıs ayları dahil olmak üzere 8 ay için destek verilmektedir. Ödemeler yılın tek aylarında hazırlanmakta olup bölgesel farklılıklar göz önüne alınarak belirlenen aylık 188 TL-438 TL arasında değişen tutarlarda 2 ayda bir ödeme yapılmaktadır.
Hak sahipleri destek programına ilişkin yararlanma kriterlerini sağladığı müddetçe faydalanabilmektedir.
Doğal Gaz Tüketim Destek Programından faydalanmak için ikamet edilen haneye ait mesken türü doğal gaz abonelik numarasının bulunması gerekmekte olup kiracılar da ikamet ettikleri haneye ait doğal gaz abonelik numaralarını e-Devlet başvuru esnasında doğru bir şekilde beyan ettikleri ve SYD Vakfınca yapılan değerlendirme sonucu uygun bulunulduğu takdirde yardımdan faydalanabilmektedir.
Hak sahibi olarak belirlenen vatandaşlar destek ödemelerini geçerli bir kimlik belgesi ve ikamet edilen haneye ait doğal gaz faturası ile birlikte PTT Şubelerine giderek veya e-Devlet üzerinden “Doğal Gaz Yardımı İle Fatura Ödeme” yoluyla kullanabileceklerdir. Yardımlar nakdi olmayıp, kişilerin doğal gaz fatura bedellerinin ödenmesinde kullanılabilmektedir.
"İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. SYD Vakıfları düzenli ödeme yapılan yardım programlarının hedef kitlesinde olmayan kişiler/haneler ile düzenli yardım programından faydalansa da çeşitli ihtiyaçları devam eden kişiler/hanelere düzenlilik arz etmeyen ve süreli yardımlar olarak adlandırılan yardımlar verebilmektedir. Süreli yardım gıda, giyim, eşya, eğitim, sağlık, yakacak, barınma gibi ihtiyaç alanlarına yönelik olup temel ihtiyaçları karşılayacak sınırda yapılmaktadır. Bu tür yardımların işleyişi şu şekildedir: Kişiler ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki SYD Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden sosyal yardıma başvurur. SYD Vakıflarının karar organı olan ve başkanlığını Valinin/Kaymakamın yaptığı Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından sosyal yardım başvurusunda bulunan hane/kişilere, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile ilgili alt mevzuat düzenlemeleri kapsamında muhtaçlık değerlendirmesi yapılır. Yapılan değerlendirme sonucunda ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen kişi/hanelere, Mütevelli Heyetince uygun görülmesi halinde, ihtiyaçlarına uygun düzenlilik ve süreklilik arz etmeyen yardımlar yapılabilir. Sosyal yardım başvurularına ilişkin durum e-Devlet kapısından takip edilebilir veya yardım başvurularının sonuçlarına ilişkin başvuru yapılan ilgili SYD Vakfından bilgi alınabilir."
Acil ulaşım ve konaklama gibi ihtiyaçlar için ve yolda kalma gibi durumlarda bulunduğunuz yerdeki SYD Vakfına söz konusu acil ihtiyaçlarınız için başvuruda bulunmanız mümkündür. İlgili SYD Vakfı tarafından gerekli incelemeler yapılarak başvurunuza ilişkin son karar SYD Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından verilir.  
Sosyal yardım başvurularınıza ilişkin durumu, e-Devlet kapısından takip edebilir veya yardım başvurularınızın sonuçlarına ilişkin başvuru yaptığınız ilgili SYD Vakfından bilgi alabilirsiniz. Yardım başvurusunun alınıp incelemelerin değerlendirilerek başvurunuza ilişkin karar alınması süreci SYD Vakıflarının çalışma prensiplerine göre farklılık göstermekle birlikte talebinize ilişkin olarak uzun süre cevap alamamanız durumunda konuyla ilgili olarak Valiliğe/Kaymakamlığa şikâyet başvurusunda bulunabilirsiniz.
Başvuruda bulunabilirsiniz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda SYD Vakfına yapacağınız yardım başvurusu için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Başvurunuza ilişkin kararı SYD Vakfı Mütevelli Heyeti vermektedir.
İkametinizin bulunduğu yerdeki SYD Vakfına başvuruda bulunarak "Afet Yardımları" kapsamında yardım talebinde bulunabilirsiniz. İlgili Vakıf tarafından gerekli incelemeler yapılarak son karar Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından verilecektir. SYD Vakıfları tarafından verilen afet yardımları tazminat, sigorta niteliği taşımamakta olup afetin ilk etkilerinin görüldüğü dönemdeki temel acil ihtiyaçların karşılanmasına yöneliktir. Afet yardımlarının tutarı acil temel ihtiyaçlar için belirlenen tutar ile sınırlıdır.
Afet ve acil durum hallerinde yapılacak yardımlarda tutar belirleme yetkisi durumun aciliyeti göz önünde bulundurularak ikametinizin bulunduğu il/ilçede yer alan SYD Vakfı mütevelli heyetindedir. Yapılan/yapılacak sosyal yardımlarda amaç afetten etkilenen hanelerin acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesidir. Bu yardımlar hiçbir surette kişilerin ticari, sınai, zirai ve mesleki kayıplarını karşılamaya yönelik yapılmamakta olup prim esasına dayanan sigorta ya da zarar tazmini niteliğinde değildir.
"Terör olaylarından etkilenen kişilerin acil durum kapsamında gıda, giyim, yol, eğitim ve barınma gibi ihtiyaçlarına yönelik olarak SYD Vakıfları tarafından yardımlar yapılmaktadır. İkametinizin bulunduğu il/ilçedeki SYD Vakfına giderek kimlik kartınızla başvuruda bulunabilirsiniz.Terör olaylarından etkilenen kişilere yönelik yardımlar hane bazlı yapılmakta olup yardımın miktarı SYD Vakfı Mütevelli Heyetince belirlenmektedir. Yardım azami olarak hane başı aylık 1.500 TL’yi geçmemektedir."  
İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki SYD Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. İlgili SYD Vakfı tarafından gerekli incelemeler yapılarak başvurunuza ilişkin son karar SYD Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından verilecektir. Bulunduğunuz il/ilçeye kömür sevkiyatlarının gerçekleşmesini müteakip ilgili SYD Vakfı tarafından kömürlerin gecikmeye mahal verilmeksizin tarafınıza ulaştırılması sağlanmaktadır.
İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki SYD Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvuruda bulunduğunuz yerdeki SYD Vakfı tarafından aşevi hizmeti sunuluyorsa ilgili SYD Vakfı tarafından muhtaçlık tespitine ilişkin 3294 sayılı Kanun ve ilgili alt mevzuatı kapsamında değerlendirme yapılmasının ardından Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi halinde aşevi yardımından faydalanabilirsiniz.
3294 sayılı Kanun’un 2 nci maddesine dayanılarak, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmakla veya bu kuruluşlarca aylık veya gelir bağlanmış olmakla birlikte, hane içindeki kişi başına düşen geliri, aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az olan kişilerden ihtiyaç sahibi olduğu SYD Vakıfları Mütevelli Heyeti Kararıyla tespit edilenlere, Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi halinde, düzenlilik ve süreklilik arz etmeyen yardımlar yapılabilmektedir.  
"Hanede kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olan veya bu kuruluşlarca aylık veya gelir bağlanmış olan en az bir kişinin olması halinde; hanede kişi başına düşen gelir dikkate alınır. Hesaplama yapılırken haneye giren her türlü gelir ile servet unsurları ve düzenli yardımlar, muhtaçlık hesaplamasına dahil edilir. Hesaplanan hane içindeki kişi başına düşen gelirin, o yıl için belirlenen aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az olması durumunda, Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi halinde, düzenlilik ve süreklilik arz etmeyen yardımlar yapılabilmektedir. Hanede kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olan veya bu kuruluşlarca aylık veya gelir bağlanmış olan bir kişinin olmaması halinde ise hanenin muhtaçlık durumu, Mütevelli Heyetince 3294 sayılı Kanun'un amaç ve kapsamı çerçevesinde kişilerin dezavantajlılık durumları göz önünde bulundurularak değerlendirilmektedir. Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi halinde, haneye düzenlilik ve süreklilik arz etmeyen yardımlar yapılabilmektedir."
"e-Devlet kapısına giriş PTT şubelerinden edinilecek şifre, e-imza, mobil imza kullanılarak ya da internet bankacılığı aracılığı ile yapılabilmektedir. Haneniz adına başvuruda bulunacak kişi, e-Devlet kapısı şifresini, şahsen başvuru ile üzerinde T.C. Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliklerini ibraz ederek yurt içinde PTT Merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerden alabilirler. e-Devlet kapısı üzerinden başvurunuzu gerçekleştiremediğiniz durumlarda, herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması adına ikametgâhınızın bulunduğu yerdeki SYD Vakfına giderek veya posta yoluyla dilekçe göndererek başvuruda bulunmanız mümkündür."
Şehit yakını ve gazilere, SYD Vakıflarınca ihtiyaçlarına uygun süreklilik arz etmeyen yardımlar yapılabilmektedir. İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki SYD Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzun, Mütevelli Heyeti tarafından değerlendirilmesinin ardından, Mütevelli Heyetince uygun görülmesi halinde, ihtiyacınıza uygun süreklilik ve düzenlilik arz etmeyen yardımlardan faydalanabilirsiniz.
3294 sayılı Kanun kapsamında olduğu Vakıf Mütevelli Heyetince tespit edilen hanelerde ilk ve ortaöğretime devam eden öğrencilerin eğitimlerine destek olmak amacıyla, Vakıf Mütevelli Heyetince uygun görülmesi halinde, söz konusu öğrencilere çanta, önlük, kırtasiye vb. ihtiyaçlarına yönelik destekler sağlanabilmektedir.  
SYD Vakıfları tarafından yurt içinde yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören yükseköğrenim öğrencisi Türk vatandaşlarına, Vakıf Mütevelli Heyetince uygun görülen, düzenlilik arz etmeyen süreli yardımlar ayni ve/veya nakdi olarak yapılabilir.
SYD Vakıfları ile ilgili şikâyetlerinizi Kaymakamlığa/Valiliğe iletebilirsiniz.
*Ulaşım Desteği; 3294 sayılı Kanun kapsamında olduğu SYD Vakıflarınca tespit edilen ve Türkiye sınırları içerisinde ailelerinin ikamet ettiği ilden farklı bir ilde örgün eğitime devam eden Türk vatandaşı öğrencilerin, ailelerinin yanına gidiş veya okullarına dönüşlerinde iki gidiş-iki dönüş olmak üzere yıllık toplam dört bilet hâlinde, belirlenen tek yön bilet vasıta üst limit tutarını aşmamak kaydıyla ulaşım giderlerinin karşılanmasına yönelik bir destek programıdır.*Ulaşım Desteğine ilişkin başvuruların, öğrenci veya öğrencinin ailesi tarafından öğrencilerin ailelerinin ikametgâh adresinde yer alan ilgili SYD Vakfına yapılması gerekmektedir.*Türk vatandaşı olmayan, ailelerinin yanında örgün eğitimlerine devam eden, Türkiye sınırları dışında örgün eğitimlerine devam eden öğrenciler ile mavi kartlıların başvuruları ile Yüksek lisans/doktora düzeyinde örgün eğitim gören veya eğitiminin herhangi bir düzeyinde bulunan ancak 25 yaşını doldurmuş öğrencilerin başvuruları reddedilir.
3294 sayılı Kanun'un amacına dayanılarak, Türkiye'ye kabul edilmiş veya gelmiş olan kişiler de SYD Vakıflarına yardım başvurusunda bulunabilir. Yapılan başvuru, ilgili alt mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde SYD Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından değerlendirilecektir.
3294 sayılı Kanun kapsamında olduğu SYD Vakıflarca tespit edilen ve yakını/yakınları vefat eden Türk vatandaşlarına yönelik vefat tarihinden itibaren 1 ay içerisinde başvurulması koşuluyla ve Mütevelli Heyetince uygun görülmesi halinde Vefat Yardımı yapılmaktadır.
"Bu program ile kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların bulunduğu hanelerin birikmiş elektrik borcu ve kesintisiz güç kaynağına yönelik ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmaktadır. Hak sahiplerine kesintisiz güç kaynağı sağlanmasını içeren Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği bulunmaktadır. Yardımın başladığı ilk ay tek sefere mahsus olmak üzere hak sahibi hanelerin cihaza bağlanma tarihinden sonraki birikmiş elektrik borçlarının ödenmesini içeren Birikmiş Elektrik Borcu Desteği bulunmaktadır."
Kronik hastalık nedeniyle cihaza bağlı olarak yaşamanın yanı sıra hak sahibi olmak için 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi durumunda olduğunuzun Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarının karar organı olan Mütevelli Heyetleri tarafından tespit edilmesi ve kronik hastalığınız nedeniyle cihaza bağımlı şekilde hayatınızı sürdürmek durumunda bulunduğunuzu ispatlamak için sağlık raporunuzun olması gerekmektedir.
"Birikmiş elektrik borcu desteğinde cihazın kullanılmaya başlandığı tarihten sonraki elektrik borcu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları Mütevelli Heyetince uygun görülmesi halinde ödenebilmektedir. Bunun için öncelikle elektrik tüketim desteğine hak sahibi olmanız gerekmektedir. Ayrıca birikmiş elektrik borcunuz elektrik tüketim desteğine hak sahibi olduğunuz ilk ay tek sefere mahsus olarak ödenebilecektir. Bu nedenle elektrik tüketim desteğine hak sahibi olduysanız ilk ay, bu süreyi kaçırmadan, birikmiş elektrik borcu desteğine de başvurmalısınız. İsterseniz her iki desteğin başvurusunu da aynı anda yapabilirsiniz. Bu süre geçtikten sonra birikmiş elektrik borcu desteğine başvuramazsınız. Ayrıca bir defa birikmiş elektrik borcu desteğinden faydalandıysanız ikinci defa başvuruda bulunamazsınız. "
Olası elektrik kesintilerinde yaşanabilecek mağduriyetlerin önlenebilmesi için elektrik tüketim desteğinden faydalanan hak sahiplerinden başvuruda bulunanlara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları Mütevelli Heyetince uygun görülmesi halinde kesintisiz güç kaynağı alımına yönelik yardım yapılabilmektedir. Ancak hak sahiplerinin daha önceden Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) kesintisiz güç kaynağı temin etmemiş olması gerekir.
Yardım programına başvuru, ikametgâh adresinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir. Hastaların sağlık gerekçesiyle evden çıkamayacak durumda olması söz konusu ise hastanın vekili, vasisi veya velisi tarafından hasta adına başvuru yapılabileceği gibi bu kişilerin bulunmaması durumunda hastanın hanesinde SYD Vakfı personeli tarafından da başvuru alınabilir.
Başvurular hastaların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılır. Başvurularda, hastanın kronik hastalığına ve cihaz kullanması gerektiğine ilişkin sağlık raporu başvuran tarafından SYD Vakfına ibraz edilir. Başvurudan sonra SYD Vakfı personeli, sağlık personeli ile birlikte hanenize ziyarette bulunarak muhtaçlık durumunuzu ve cihaza bağlılık durumunun tespitini gerçekleştirir. Hane ziyareti ve bilgileriniz SYD Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından değerlendirilir.