Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)
Aile Destek Programı hanelerin kişi başına düşen gelir tutarına göre belirlenen 4 farklı gelir aralığı için 850 TL ila 1.250 TL tutarları arasında değişen aylık yardım ödenmesini ve hanedeki çocuk sayısına göre aylık 350 TL ila 650 TL tutarları arasında yapılan ek ödemeyi içeren bir yardım programıdır.
Başvurular, e-Devlet Kapısı üzerinden yapılabileceği gibi doğrudan başvuru yapan vatandaşın yerleşim yeri adresinin bulunduğu ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına dayapılabilir
Hak sahibi hanelerin yardım ödemesi tutarları, hanedeki kişi başına düşen aylık gelirin dâhilolduğu gelir aralıkları çerçevesinde belirlenir. Hanelerin kişi başına düşen gelir tutarları içingeçerli olan gelir aralıkları ile bu gelir aralıklarında uygulanacak yardım ödeme tutarları şuşekildedir:a) Hane içinde kişi başına düşen gelir tutarı 450 TL ve altında olan haneler için aylık 1.250-TL ödenir.b) Hane içinde kişi başına düşen gelir tutarı 450 TL’nin üzerinde olup 911,15 TL vealtında olan haneler için aylık 1.100-TL ödenir.c) Hane içinde kişi başına düşen gelir tutarı 911,15 TL’nin üzerinde olup 1.372,30 TL vealtında olan haneler için aylık 950-TL ödenir.d) Hane içinde kişi başına düşen gelir tutarı 1.372,30 TL’nin üzerinde olup 5.667,37 TLTL’den az olan haneler için aylık 850-TL ödenir.
Hesaplanan hane içindeki kişi başına düşen gelirin her yıl belirlenen aylık net asgari ücretin1/3'ünden az olması durumunda, Mütevelli Heyetinin Kararına istinaden yardım başvurusukabul edilir, aksi halde yardım başvurusu reddedilir.Gelir seviyesi tespiti, hane yaklaşımı çerçevesinde yapılır ve hane geliri ile hanedeki kişi sayısıüzerinden, hane içindeki kişi başına düşen gelirin tespitini içerir. Bu nedenle hanedeki tümbireylerin gelir, servet ve harcama bilgileri hesaplamaya dâhil edilir. Bu hesaplamada GSSGelir Testi kapsamında kullanılan yöntem kullanılır.Bahse konu bilgiler, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden kurumların veritabanlarındaki bilgilerin sorgulanması yoluyla ve Sosyal Yardımlaşma ve DayanışmaVakıflarınca yapılan hane ziyaretleri veya temin edilen hane beyanları yoluyla elde edilir.
Hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesinin tespiti, hane yaklaşımı çerçevesinde yapılır.Zira refah, ortak tüketim çerçevesinde hane içinde paylaşılan bir durumdur. 3294 sayılıKanunun kapsamı incelendiğinde de hane içindeki kişi başına düşen gelirin aylık net asgariücretin 1/3’ünün altında veya üzerinde kalma durumuna göre kapsama girme statüsününbelirlendiği görülmektedir. Aynı yaklaşım çerçevesinde Aile Destek Programındaki haksahipliği kararı, hane yaklaşımı çerçevesinde tespit edilen hane içindeki kişi başına gelirtutarına bağlıdır.
Hak sahipliği kararı ön eleme, değerlendirme ve hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesinin tespiti olmak üzere üç aşamadan sonra verilir.Başvuran kişinin, yerleşim yeri ülkemiz sınırlarında olan Türk vatandaşı olması zorunlu olduğu için ön eleme aşamasında, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanların, Mavi kart sahipleri ile yerleşim adresi yurtiçinde olmayanların başvuruları, kapsamda olmama gerekçesi ile elenir. Ayrıca ön eleme aşamasında, başvuru tarihi itibarıyla memur, kamu işçisi, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında aktif sosyal güvenceli ve düzenli geliri olanlar ile bu kişilerin yaşadığı hanelerdeki kişilerin başvuruları, Bütünleşik Sistem üzerinden ön elemeye tabi tutularak kapsamda olmama gerekçesi ile elenir. Değerlendirme aşamasında, ön elemeden geçen başvuru sahibinin yerleşim adresinin kayıtlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca, başvuru sahibinin hanesinin sosyoekonomik profili ve gelir seviyesi belirlenerek Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemine kaydedilir. Bahse konu bilgiler, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden kurumların veri tabanlarındaki resmi bilgilerin sorgulanması yoluyla ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılan hane ziyaretleri veya temin edilen hane beyanları yoluyla eldeedilir. Değerlendirme aşamasında elde edilen bilgiler Hane Gelir Tablosuna ve Sosyal Yardım İnceleme Formuna kaydedilerek hanedeki tüm bireylerin gelir, servet ve harcama bilgileri üzerinden hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesi hesaplanır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetlerince bu hesaplamalar çerçevesinde hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesi tespit edilerek başvuran kişilerin haneleri için hesaplanan hane içindeki kişi başına düşen gelirin, aylık net asgari ücretin 1/3'ünden az olması durumunda, Aile Destek Programı hak sahipliği kararı verilir, aksi halde yardım başvurusu reddedilir. Cezaevi ve tutukevinde bulunan hükümlü ve tutuklular, öğrenci yurtlarında kalan öğrenciler, yetiştirme yurdu gibi bakım kurumunda bulunanlar ve zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaş statüsündeki askerlerin başvuruları hane yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilemeyeceğinden bu kişiler kapsam dışıdır.
Başvuran kişinin;• Türk vatandaşı olmaması,• Mavi Kart sahibi olması,• Yerleşim adresinin yurt dışında olması,• 18 yaşından küçük olması,• Hanesinde memur, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan,yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında aktif sosyal güvenceli ve düzenli geliri olan kişi ya da kişilerin bulunması, durumlarında başvurular kapsamda olmama gerekçesi ile ön elemede elenir.
Başvuran kişinin;• Türk vatandaşı olmaması,• Mavi Kart sahibi olması,• Yerleşim adresinin yurt dışında olması,• 18 yaşından küçük olması,• Hanesinde memur, noter veya muhtar olarak çalışan ya da yurtdışında çalışan, yurtdışı borçlanan yahut özel sandıklar kapsamında aktif sosyal güvenceli ve düzenli geliri olan kişi ya da kişilerin bulunması durumlarında başvurular kapsamda olmama gerekçesi ile ön elemede elenir ve sistem tarafından reddedilir.Ön elemeden geçen başvuru sahibinin yerleşim adresinin kayıtlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca, başvuru sahibinin hanesinin sosyoekonomik profili ve gelir seviyesi belirlenerek Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemine kaydedilir. Bahse konu bilgiler, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi üzerinden kurumların veri tabanlarındaki resmi bilgilerin sorgulanması yoluyla ve Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca yapılan hane ziyaretleri veya temin edilen hane beyanları yoluyla elde edilir. Değerlendirme aşamasında elde edilen bilgiler Hane Gelir Tablosuna ve Sosyal Yardım İnceleme Formuna kaydedilerek hanedeki tüm bireylerin gelir, servet ve harcama bilgileri üzerinden hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesi hesaplanır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetlerince bu hesaplamalar çerçevesinde hane içindeki kişi başına düşen gelir seviyesi tespit edilerek başvuran kişilerin haneleri için hesaplanan hane içindeki kişi başına düşen gelirin, aylık net asgari ücretin 1/3'ünden az olması durumunda, Aile Destek Programı hak sahipliği kararı verilir, aksi halde yardım başvurusu reddedilir. Cezaevi ve tutukevinde bulunan hükümlü ve tutuklular, öğrenci yurtlarında kalan öğrenciler, yetiştirme yurdu gibi bakım kurumunda bulunanlar ve zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaş statüsündeki askerlerin başvuruları hane yaklaşımı çerçevesinde değerlendirilemeyeceğinden bu kişiler kapsam dışıdır.
Hak sahipliği kararı yetkisi ve sorumluluğu, 3294 sayılı Kanun çerçevesinde kurulan ve her ilve ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarındadır. Hak sahipliği kararınınVakıf Mütevelli Heyetlerince, başvurunun alınmasından itibaren en geç bir ay içinde verilmesizorunludur. Bu sürenin aşılması durumunda hukuki sorumluluk ilgili Sosyal Yardımlaşma veDayanışma Vakıflarındadır.
Hanenin sosyoekonomik profilinin ve gelir seviyesinin belirlenmesi için hane ziyareti veyabeyan yoluyla Sosyal Yardım İnceleme Formunun güncel olması esastır. Son bir yıl içindeyapılan hane ziyaretleri veya hane beyanları güncel kabul edilir.Hane ziyareti zorunluluğu bulunmamakta olup Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemiüzerinden sorgulanan kurumların veri tabanlarındaki resmi bilgiler ile Bütünleşik SosyalYardım Bilgi Sisteminde kayıtlı bilgiler yoluyla Sosyal Yardımlaşma ve DayanışmaVakıflarının Mütevelli Heyetlerince hak sahipliği kararı verilir.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından hak sahibinin vehanesinin hak sahipliği şartlarını taşımaya devam etmediği yönünde karar alınması durumundayardım reddedilir.Ayrıca her ödeme döneminde ödeme listesi oluşturulmadan önce gerekli merkezi kontrolleryapılarak hak sahibinin vefat etmesi ya da Aile Destek Programı kapsamı dışına çıkması halindeyardım, Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi tarafından feshedilir.Feshedilen ödemelerden sonra kişilerin tekrar Aile Destek Programına başvuru yapmasınınönünde engel bulunmamaktadır. Yapılan bu başvuru, bu başvurunun karar tarihi itibariylesonuç doğurmakta olup önceden feshedilen yardıma ilişkin sonuç doğurmaz, feshedilenyardımın tekrar devam ettirilmesi imkânı bulunmamaktadır.
Hak sahiplerinin ve hanelerinin sosyoekonomik durumlarında Aile Destek Programı haksahipliğini etkileyecek şekilde değişiklik olduğunun tespit edilmesi durumunda SosyalYardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından yardım durumu yenidendeğerlendirilmektedir.Ayrıca Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi tarafından, hak sahibinin adresinin Vakıfsınırları dışına çıktığının, Hane Gelir Tablosunun doldurulma tarihi üzerinden bir yıldan fazlazaman geçmesi nedeniyle güncelliğinin yitirildiğinin, kapsam ve ön elemede belirtilen şartlarısağlama durumunun değiştiğinin tespit edilmesi durumunda hak sahipliği için geçici durdurmaişlemi uygulanır.Geçici durdurma uygulanan yardımlara ilişkin olarak hak sahibinin ve hanesinin programşartlarını taşımaya devam ettiği yönünde ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma VakfıMütevelli Heyetince karar alınması durumunda yardım kabul durumuna geri getirilir. Buhanelere geçici durdurma tarihinden itibaren yapılmayan yardım ödemeleri geriye dönük olaraködenir. Eğer hanenin program şartlarını taşımaya devam ettiği yönünde karar alınmasınarağmen yapılan ödeme tutarını değiştirecek şekilde hane durumunun değiştiğinin tespitedilmesi durumunda, ödeme tutarı değişikliği bu karar itibarıyla uygulanır. Ancak SosyalYardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyetince hak sahibinin ve hanesinin haksahipliği şartlarını taşımaya devam etmediği yönünde karar alınması durumunda yardımfeshedilir ve herhangi bir ödeme yapılmaz.Geçici durdurma uygulanan yardımlarda, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı MütevelliHeyeti tarafından, geçici durdurma işleminden itibaren en geç 1 ay içinde, hanenin durumunailişkin karar verilir.
Aile Destek Programı ödemeleri, aylık olarak hazırlanan ödeme listeleri çerçevesinde merkezi olarak yapılmaktadır.
Aylık başvuruları kişinin ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılmaktadır.
Muhtaçlık değerlendirmesi; hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları ile nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak yapılmaktadır.
Başvuru yapan vatandaşa SYD Vakfı tarafından başvuru alındı belgesi verilir.
2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarına yapılan başvurular en geç bir ay içinde sonuçlandırılır.
Muhtaçlık değerlendirmesi; yaşlının kendisi ve eşinin gelir, servet ve harcamaları ile birlikte nafaka yükümlülüğü dikkate alınarak yapılmaktadır.
Hanedeki diğer bireyler tarafından alınan 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıkları, 2022 sayılı Kanun kapsamındaki yaşlı ve engelli aylıklarına ilişkin yapılan muhtaçlık hesaplanmasında gelire dâhil edilmez.
Evet, başvuruda bulunabilir. Evde bakım yardımı muhtaçlık hesaplanmasına dâhil edilmektedir.
Hayır faydalanamaz. Vatandaş iki yardımın ancak birinden faydalanabilir.
Vatandaşın kayıtlı olduğu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek 2022 sayılı kanun kapsamında yararlandığı aylığından feragat ettiğine dair dilekçesini vererek , Eşi Vefat Etmiş Kadınlara Yönelik Yardımdan yararlanma talebinde bulunmalıdır.
2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıkları alan haneye periyodik olarak yılda en az bir kez sosyal inceleme yapılmaktadır.
5 çeşit aylık bağlanmaktadır. Yaşlı aylığı, %40-69 Arası engelli aylığı, % 70 ve Üzeri engelli aylığı, 18 yaş altı engelli yakını aylığı ve silikozis aylığı. Silikozis aylığı için yeni başvuru alınmamaktadır. Ancak silikozis aylığı almaktayken vefat eden vatandaşların yakınlarının devreden silikozis aylığı başvuruları kabul edilmektedir.
Yaşlı aylığı; 65 yaşını doldurmuş olan, nafaka bağlanmamış veya nafaka bağlanması mümkün olmayan, kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda iaşe ve ibateleri dâhil olmak üzere sürekli bakımı yapılmayan veya yaptırılmayan, 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu hükümlerine göre harçlık almayan, yurt içi-yurt dışı ayrımı yapılmaksızın sosyal güvenlik kurumlarından bir gelir veya aylık hakkından yararlanmayan, isteğe bağlı prim ödemeyen, uzun vadeli sigorta kollarına tabi olacak şekilde çalışmayan, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın kendisi ve eşi dikkate alınmak suretiyle kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olan Türk vatandaşlarına bağlanır.
Hayır, TC kimlik numarası bulunan kimlik belgesi dışında herhangi bir belge gerekmemektedir. Vatandaş kimliği ile başvuruda bulunabilir. Başvuru formu doldurularak başvuru yapılır.
Yaşlılık aylığından faydalanan kişi yetkili sağlık kuruluşundan %70 ve üzeri bir engel oranına sahip rapor aldığı takdirde talebi halinde aylığı engelli aylığına dönüştürülebilir. %70 oranının altında ise sadece yaşlı aylığı bağlanabilir. 65 yaşından önce %40-69 arası engelli aylığı bağlananların aylığının ödenmesine devam olunur.
Hayır, alınamaz; vatandaş yalnızca bir aylıktan faydalanabilir.
Hayır kesilmez. Vatandaş engelli aylığı almaya devam eder.
Mahkemeden alınan vesayet kararı ya da vekâletname ile birlikte başvuruda bulunulabilir.
Engelli aylığından faydalanmak isteyen kişinin rapor oranı en az %40 olmalıdır.
Evet önemlidir. Kişi 18 yaşından büyük ve 65 yaşından küçük olmalıdır. 65 yaşından büyük olması halinde en az %70 oranında engelinin bulunması gerekmektedir.
Hayır, yeterli değildir; aynı zamanda engellinin çalışmaması veya emekli olmaması, nafaka bağlanmamış veya bağlanabilecek durumda olmaması ve hane içinde kişi başına düşen gelirinin muhtaçlık sınırının altında olması gerekmektedir.
Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden az olması gerekmektedir.
Yetkili hastaneden alınan engelliler için sağlık kurulu raporu (20.02.2020 tarihi sonrası sağlık kurulu raporları elektronik olarak temin edildiğinden bu tarihten sonra düzenlenmiş raporlar talep edilmemektedir.) ve eğer kişi kendisi başvuruda bulunmuyorsa vesayet belgesi ya da vekâletname örneği.
70 ve üzeri engelli aylığı: %70 ve üzeri engelli raporu bulunan 18 yaşını tamamlamış kişilere verilen engelli aylığıdır.
Hayır, faydalanamaz. %70 ve üzeri engelli aylığından faydalanmak isteyen kişi 18 yaşından büyük olmalıdır. Bu kişiler için 18 yaş altı engelli yakını aylığı başvurusu yapılabilir.
Evet. Muhtaçlık değerlendirmesi; hanedeki tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri asgari ücretin aylık net tutarının 1/3'ünden (01.07.2022'den sonrası için 1833,45 TL) az olması gerekmektedir.
Aynı hanede ikamet etmek şartıyla fiilen bakımını gerçekleştirdiği, 18 yaşından küçük, özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya %40 ve üzeri engelli olan yakını bulunanlara yapılan yardımdır.
Yetkili hastaneden alınan engelliler için sağlık kurulu raporu/çocuklar için özel gereksinim raporu (20.02.2020 tarihi sonrası sağlık kurulu raporları elektronik olarak temin edildiğinden bu tarihten sonra düzenlenmiş raporlar talep edilmemektedir.) ve başvuran kişi engellinin anne ya da babası değilse vesayet belgesi.
Hayır, gerek bulunmamaktadır.18 yaş altındaki kişinin anne ve babası aynı zamanda kanuni velisi sayılmaktadır.
Evet. Muhtaçlık değerlendirmesi, hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada kişi başı aylık gelirin net asgari ücretin 1/3'ünden az olması gerekmektedir.
Boşanma durumunda çocuğun velayetini alan kişi engelli çocuğu adına ödemeleri alabilecektir.
Velayeti alan kişi mahkeme kararını ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına ileterek aylığın kendisine bağlanmasını talep etmelidir.
Hayır, farklı bir hanede ikamet edemez. Engelli yakını aylığı alan kişiyle engelli aynı hanede yaşaması gerekmektedir.
%40-69 arası engelli aylığı alan kişi alabilir. Ancak %70 ve üzeri engelli olan kişi engelli yakını aylığı alamaz.
Hayır, silikozis aylığı kapsamında yeni başvuru kabul edilmemektedir.
SGK'dan aldıkları aylıkları 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylık tutarlarından düşük olanlar SGK'dan aradaki farkı talep edebilmektedir.
5510 sayılı Kanunun 60/ıncı maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında primini kendisi ödeyerek sağlık güvencesinden faydalanan kişilerin bu durumu 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklardan faydalanmasına doğrudan engel teşkil etmez, diğer şartların da sağlanması halinde bu aylıklardan faydalanabilir.
Herhangi bir tutarda nafaka alan kişi 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklardan faydalanamaz.
Yurt içi-yurt dışı ayrımı yapılmaksızın sosyal güvenlik kurumlarından aylık veya gelir hakkı elde eden kişilerin kendileri 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıklardan faydalanamaz. Muhtaçlık değerlendirmesi; hanede yaşayan tüm bireylerin gelir, servet ve harcamaları dikkate alınarak yapılmaktadır. Bu hesaplamada hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık geliri, asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olması gerekmektedir.
Hayır, faydalanamaz.
Hanede başvuru sahibi yaşlı ya da engelli kişinin haricinde uzun vadeli sigorta kolları açısından sigortalı olmayı gerektirecek şekilde çalışanlar ile sosyal güvenlik kurumlarından aylık veya gelir hakkı elde eden kişilerin bulunması 2022 sayılı Kanun kapsamındaki aylıkları almaya engel teşkil etmemektedir. Muhtaçlık hesaplanması dikkate alınmaktadır. Yaşlı ya da engelli kişinin sosyal güvenceli olmaması gerekmektedir. 18 yaş altı engelli aylıklarında ise engellinin anne ve babasının ikisinin birden sosyal güvenceli olmaması gerekmektedir.
2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda muhtaçlık hesaplaması; Yaşlı aylığında, aynı hanede ikamet edip etmediklerine bakılmaksızın aylık bağlanacak kişinin kendisine ve eşine ait her türlü gelirler hesaba katılmaktadır. Engelli aylıklarında ise hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı hesaplanmaktadır. Ayrıca engelli ve yaşlı aylıklarında muhtaçlık hesaplamasında, servet ve harcamaları da hesaba katılmaktadır.
Kişinin oturduğu ev dikkate alınmaz.
Evet, dâhil edilir. Evin belirlenen rayiç bedelinin 240'ta biri ve kira gelirinin toplamı hane gelirine eklenir.
Evet, dikkate alınır. Kira geliri olmayan konutun rayiç bedelinin 120'de biri dikkate alınarak muhtaçlık gelir tespitine dâhil edilir.
Dükkân için rayiç bedelin 240'ta biri ve kira geliri dikkate alınır.
Dükkân için herhangi bir kira geliri beyan edilmemişse dükkânın rayiç bedelinin 120'de biri dikkate alınmaktadır.
Hanenin tarla ve arazisinin rayiç bedelinin 240'ta biri ve aylık getirilerinin toplamı dikkate alınır.
2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklarda başvuruda bulunan kişinin hanesine ait binek aracının rayiç bedelinin 120'de biri dikkate alınır. ÖTV indirimi ile alınmış ise indirimli tutarının 120'de biri dikkate alınır.
Evet, dahil edilir.Ticari/zirai amaçlı aracı için aracın kasko bedelinin 120’de biri, kasko bedelinin belirlenememesi halinde ise rayiç bedelinin 120’de biri ile bu araçların takdir edilen veya beyan edilen aylık zirai, ticari, kira ve benzeri getirilerinin toplamı dikkate alınır.
Evet, dâhil edilir. Büyük ve küçükbaş hayvanların yıllık getirilerinin aylık ortalaması dikkate alınır.
Hanenin tespit edilen mevduat hesaplarının aylık faiz getirisinin (faiz ya da kar payı getirisine bakılmaksızın) iki katı tutar şeklinde dikkate alınır.
Hanenin taşınır ve taşınmaz mallarının rayiç bedelinin değerlendirmesini Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı Mütevelli Heyeti yapmaktadır.
Karşılıksız alınan burslar muhtaçlık hesaplamasında dikkate alınmaktadır. Karşılığı belli bir süre sonra ödenmesi gereken tutarlar (öğrenim kredisi gibi) ise muhtaçlık hesaplamasında gelir olarak dikkate alınmamaktadır. Herhangi bir bireyin aldığı 2022 sayılı Kanun aylıkları gelir hesabına dâhil edilmez. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dâhil, sürekli ve düzenli olarak alınan Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY), Şartlı Sağlık Yardımı (ŞSY), Eşi vefat etmiş Kadınlara Yönelik Yardım (EVEK), burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması muhtaçlık hesaplamasında dikkate alınmaktadır.
Herhangi bir bireyin aldığı 2022 sayılı Kanun aylıkları gelir hesabına dâhil edilmez. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek 7 nci maddesi gereğince yapılan evde bakım ödemeleri dâhil, sürekli ve düzenli olarak alınan şartlı eğitim yardımı, şartlı sağlık yardımı, eşi vefat etmiş kadınlara yönelik yardım, burs, harçlık gibi nakdî olarak verilmekte olan sosyal yardımların aylık ortalaması muhtaçlık hesaplamasında dikkate alınmaktadır.Sosyal yardımlardan sürekli ve düzenli olarak alınan ve nakdî olarak verilmekte olanlar gelir hesabına dâhil edilir. Yakacak yardımı, gıda paketi gibi aynî yardımlar hesaba katılmaz.
Kira gideri gelirlerden düşülerek hesaplama yapılmaktadır.
İkamet edilen konutun kira bedeli hariç çıkarılmaz.
Mütevelli Heyetinin kabul ettiği başvuruların ödemeleri başvuru tarihini takip eden aybaşından itibaren hak edilir. 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklar, aylık olarak peşin ödenmektedir.
Ödemeler vatandaşın doğum yılının son rakamına göre yapılmaktadır. Doğum yılının son rakamı: 0 ve 5 olanlar 5'inde, 1 ve 6 olanlar 6'sında, 2 ve 7 olanlar 7'sinde, 3 ve 8 olanlar 8'inde ve 4 ve 9 olanlar 9'unda ödeme alır.
Kesilmez ancak geçici olarak durdurulur. Yeni ikametgâhının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına 1 yıl içinde başvuru yapılması halinde Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi halinde alamadığı aylıklar ödenir.
Evet, tekrar başvuruda bulunmalıdır. Mütevelli Heyeti aylık alma şartlarını sağlamaya devam ettiğini tespit ederse vatandaş tekrar 2022 aylığından faydalanabilir.
Bir yıl içerisinde yapılmış bir başvuru ise ve Mütevelli Heyeti tarafından aylık alma şartlarını sağlamaya devam ettiğine dair karar alınırsa vatandaş alamadığı dönemlerin ödemelerini alacaktır.
Kesilmez ancak geçici olarak durdurulur. Yeni ikametgâhının bulunduğu yerdeki SYD Vakfına 1 yıl içinde başvuru yapılması halinde Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi halinde alamadığı aylıklar ödenir.
Bir yıl içerisinde başvuruda bulunulması ve yeni adresini Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına bildirmesi neticesinde Mütevelli Heyeti tarafından aylık alma şartlarını sağlamaya devam ettiğini tespit edilirse vatandaş 2022 aylığında tekrar faydalanabilir ve alamadığı aylıklar kendisine verilir.
Kişi 1 yıl içinde tekrardan başvuru yapmadığı takdirde 2022 aylığı kesilecektir. Bu tarihten sonra yapılacak başvuru yeni başvuru olarak değerlendirilecektir.
Kesilmez ancak geçici olarak durdurulur. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına 1 yıl içinde yeni rapor ile başvuru yapılması halinde Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi ile birlikte alamadığı aylıklar ödenir.
SYD Vakfına 1 yıl içinde yeni rapor ile başvuru yapılması halinde Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi ile birlikte alamadığı aylıklar ödenir.
Evet, ölüm nedeniyle 2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıkları kesilir.
Evet, alabilirler.
Vefat eden kişinin varisleri; mahkemeden veraset ilamı veya noterden alınan mirasçılık belgesi, varislerin IBAN numaraları, veraset intikal vergisinden muaf olduğunu ya da ödendiğine dair belge( bu belge kişinin bağlı bulunduğu vergi dairesinden alınır) ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat etmeleri halinde SYD Vakfı Mütevelli Heyeti toplantısı sonucunda varisler ilk ödeme döneminde bu ödemeyi alacaklardır.
2022 sayılı Kanun kapsamında verilen aylıklardan faydalanan kişi yazılı olarak Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına müracaat ettiği takdirde mütevelli heyeti toplantısı sonucu 'feragat' nedeniyle 2022 aylığı kesilir.